Wat is WKK of warmte-krachtkoppeling

wat is warmte kracht koppeling

Een warmte-krachtkoppeling of kortweg wkk is een systeem dat gelijktijdig elektriciteit én warmte produceert. Meestal worden warmte en elektriciteit op aparte plaatsen geproduceerd: de elektriciteit wordt op centrale plaatsen in elektriciteitscentrales opgewekt terwijl we lokale verwarmingstoestellen in onze woning gebruiken om aan de warmtevraag te voldoen.

Door warmte en energie gelijktijdig en decentraal –versta op de plaats van gebruik- te produceren wordt energie bespaard. Dat is te wijten aan de verliezen die optreden bij een centrale elektriciteitsproductie. Vooreerst moet de elektriciteit tot bij de gebruiker getransporteerd worden en dat zorgt voor transportverliezen (5 tot 8% energieverlies). Daarnaast gaat er bij de centrale elektriciteitsproductie een groot deel van de energie uit de gebruikte brandstof verloren in de vorm van warmteverlies  (65 tot 70% energieverlies).

Hoe werkt een warmte-krachtkoppeling?

Bij een klassieke warmte-krachtkoppeling wordt brandstof gebruikt om een motor te laten draaien. Die motor zet dan een alternator in beweging die de opgewekte kinetische energie omzet in elektriciteit. Tijdens die opwekking van elektriciteit ontstaat warmte die via een warmtewisselaar voor verwarming of sanitaire toepassingen gebruikt kan worden. Ook de warmte uit de verbrandingsgassen kan aangewend worden om aan de verwarmingsvraag te beantwoorden.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....