Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) roept de Vlamingen op om hun spouwmuren te isoleren. In de voorbije vijf jaar lieten meer dan 80,000 gezinnen in Vlaanderen hun spouwmuren isoleren. Niet slecht zal je denken maar toch geen reden tot juichen als je weet dat er naar schatting nog zo’n 600,000 woningen zijn met niet-geïsoleerde spouwmuren.

Premie-aanvragen in dalende lijn ondanks lagere premie-vooruitzichten

De Vlaamse overheid stelde bovendien vast dat het aantal aanvragen voor premies voor spouwmuurisolatie in dalende lijn zit. Niet echt logisch als je weet dat de premie volgend jaar van 6 naar 5 euro per vierkante meter zakt en als je bovendien in vele gevallen de investering op enkele jaren terug verdient.

Beperkte ingreep met hoog rendement

Het isoleren van spouwmuren is doorgaans een beperkte ingreep die in één tot twee dagen geklaard is. De isolatie wordt langs buiten ingespoten zodat je binnenshuis geen al te grote hinder ondervindt. De kostprijs om een vierkante meter spouwmuur te isoleren bedraagt 20 à 23 euro en van de netbeheerder kan je nog tot eind 2017 een premie ontvangen van 6 euro per vierkante meter.

Een voorbeeld: woon je in een half open bebouwing met een geveloppervlakte van 100 m², dan kosten de isolatiewerken 2,000 EUR. Dit jaar bedraagt de premie per vierkante meter nog 6 EUR en ontvang je in dit voorbeeld dus een premie van 600 EUR. Volgens gemiddelde schattingen kan je door die ingreep 250 EUR per jaar besparen op je energiefactuur waardoor je op 6 jaar je investering van 1,400 EUR terugverdient.