Verf produceert groene energie

Bativox

Onderzoekers van de Australische RMIT universiteit in Melbourne hebben een nieuwe verf ontwikkeld die waterdamp uit de lucht absorbeert en vervolgens splitst in zuurstof en waterstof. Dat laatste kan dan als groene energiebron gebruikt worden.

De verf bevat een nieuwe component die net als silicagel vocht uit de lucht haalt. Maar de nieuwe stof –synthetisch molybdeen sulfide- doet meer dan alleen maar vocht absorberen: het functioneert ook als katalysator bij het splitsen van water in waterstof en zuurstof.

Door de nieuwe stof te mengen met titaniumoxide deeltjes, ontstaat er een zonlicht absorberende verf. Het synthetisch molybdeen sulfide houdt vocht uit de lucht vast en functioneert -onder invloed van het ingestraalde zonlicht- als katalysator voor de omzetting van het geabsorbeerde vocht in zuurstof en waterstof.  

In plaats van zonnepanelen die elektriciteit produceren zal je geverfde muur of dak waterstof produceren die als groene energie gebruikt kan worden. De onderzoeksresultaten werden deze maand gepubliceerd in ACS Nano.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....