Vlaanderen stimuleert diepe geothermie met garantieregeling

Bativox

Letterlijk vertaald vanuit het Grieks betekent geothermie “aardwarmte”. Die warmte is het gevolg van verschillende processen: restwarmte die overblijft van het vormingsproces van de aarde, warmte ontstaan door het natuurlijk verval van elementen, warmte vrijgekomen door de wrijving van aardplaten,….

Diepe geothermie verwijst ook naar toepassingen en manieren om de warmte die diep in de aarde aanwezig is, te gebruiken als hernieuwbare energiebron. Na recente succesvolle boringen door VITO op de Balmatt site, blijkt diepe geothermie voor Vlaanderen, net als in Nederland, een interessante alternatieve energiebron.

Aardwarmte in de Kempen

In Vlaanderen is het potentieel voor diepe aardwarmte het grootst in de Kempen. Via boringen zou men er warm water uit de diepe grondlagen kunnen pompen voor directe verwarming of zelfs voor de productie van elektriciteit. Je moet wel diep genoeg boren want voor toepassing van directe verwarming moet het opgepompte water minstens 25°C warm zijn.  Als je weet dat de temperatuur aan de aardoppervlakte in Vlaanderen gemiddeld 10°C bedraagt en dat de temperatuur met 30°C stijgt per kilometer, dan volgt daaruit dat je voor de directe verwarmingstoepassing minstens 500 meter diep moet boren. Om met aardwarmte elektriciteit op te wekken moet de watertemperatuur minstens 90°C bedragen en dat betekent dus een boring van een paar kilometer diep.

Garantieregeling als stimulator

Zo’n diepe boring vergt grote investeringen en omdat diepe geothermie in Vlaanderen nog in de kinderschoenen staat, is het moeilijk om bedrijven aan te zetten tot investeringen in diepe geothermie. Blijkt het aardwarmtepotentieel na een boring toch kleiner dan verwacht dan is dat een flinke financiële kater voor het bedrijf dat de boring uitvoerde.

Naar Nederlands voorbeeld heeft Vlaanderen nu ook een garantieregeling uitgewerkt om diepe geothermieprojecten te stimuleren. Elk bedrijf dat gebruik wilt maken van het systeem dient een dossier in en betaalt een premie. Blijken de geschatte vermogens achteraf niet gehaald te worden dan betaalt de Vlaamse overheid bepaalde kosten terug. Op die manier zijn de bedrijven voor een stuk verzekerd tegen tegenvallende boringen en Vlaanderen hoopt op die manier diepe geothermie een boost te geven.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....