Op naar sterkere en recycleerbare kunststoffen

Bativox

Kunststoffen of plastics zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zijn sterk en licht maar hebben een kwalijke reputatie omdat ze vaak moeilijk recycleerbaar zijn en voor grote vervuiling zorgen. Dankzij recent wetenschappelijk onderzoek is kunststof binnenkort misschien wel verlost van zijn imago van eeuwige vervuiler.

Vitrimeren

Het Parijse onderzoeksteam van Ludwik Leibler ontwikkelde enkele jaren terug een hoogwaardige kunststof met verrassende eigenschappen. Deze zogenaamde vitrimeren bezitten niet alleen een hoge mechanische en thermische weerstand, ze zijn ook chemisch stabiel. Het innovatieve aan vitrimeren is dat ze ook eenvoudig opnieuw verwerkt, hersteld en gerecycleerd kunnen worden.

Afhankelijk van de samenstelling van die vitrimeren, is het eindresultaat bij kamertemperatuur een harde kunststof of eerder een zacht rubberachtig elastisch materiaal.

Efficiënt productieproces

Vitrimeren werden al wel geprezen als kunststoffen van de toekomst, maar tot hiertoe kampten ze nog met twee problemen. Hoe produceer je ze op basis van dezelfde ingrediënten als andere kunststoffen en kan je ze met dezelfde productiemachines en aan dezelfde snelheid produceren?

Opnieuw zorgde het Parijse onderzoeksteam van Ludwik Leibler voor een doorbraak. Ze stelden een zogenaamde metathese reactie op punt waardoor vitrimeren op efficiënte wijze geproduceerd kunnen worden op basis van hedendaags gebruikte kunststoffen. Het feit dat het proces geen katalysatoren vergt betekent een enorme ecologische en economische meerwaarde. Door de samenstelling en de productie-omstandigheden aan te passen konden klassieke transformatiemethodes zoals extrusie, spuitgieten,… gebruikt worden.

De vitrimeren verkregen uit polystyrenen, acrylaten of polyethyleen vertoonden betere mechanische en hittebestendigheid dan de uitgangsmaterialen én konden net als andere vitrimeren eenvoudig opnieuw verwerkt, hersteld en gerecycleerd worden. De toekomst van kunststoffen en plastics ziet er dus een stuk duurzamer uit!

Meer info kan je nalezen in het artikel in het vakblad Science: High-performance vitrimers from commodity thermoplastics through dioxaborolane metathesis, Max Röttger, Trystan Domenech, Rob van der Weegen, Antoine Breuillac,Renaud Nicolaÿ, Ludwik Leibler, Science, 7 april 2017

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....