Be.Exemplary : 2de projectoproep voor Brusselse voorbeeldgebouwen

Bativox

Onlangs lanceerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Be.Exemplary, een nieuwe projectoproep voor vernieuwende en ambitieuze projecten voor Brusselse voorbeeldgebouwen.

Na de eerste succesvolle projectoproep uit 2016 wil de Brusselse Gewestelijke Regering opnieuw projecten stimuleren die beantwoorden aan de uiteenlopende alternatieven van een geïntegreerde duurzame ontwikkeling. Zo zal ze voorstellen belonen waarin de uitdagingen van Brussel op voorbeeldige wijze worden aangepakt.

Vier uitdagingen

In Brussel zijn gebouwen verantwoordelijk voor 62% van de uitstoot van broeikasgassen. Het  bouwen en renoveren vanuit een logica van circulaire economie en de stimulering van het gebruik van duurzame materialen, zorgen voor betere energieprestaties. Op die manier kan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beter tegemoetkomen aan de klimaatengagementen die het aanging tijdens de COP21.

Projecten die willen deelnemen aan de projectoproep moeten dan ook op een bijzondere wijze een invulling geven aan 4 uitdagingen: architectuur en stedenbouw, het milieu, de sociale uitdaging en de kringloopeconomie.

Projectoproep voor publieke en private actoren

Be.Exemplary wil alle openbare en private partijen aanmoedigen om de gewestelijke ambities inzake duurzame stedelijke ontwikkeling mee waar te maken. De projectoproep stimuleert ook vernieuwende ideeën en geeft heel wat bouwondernemingen een extra ondersteuning in hun transitie naar duurzaam bouwen: ze krijgen de mogelijkheid om nieuwe competenties te verwerven en innovatieve technieken uit te proberen

Be.Exemplary staat open voor alle bouwheren die in Brussel bouwen of renoveren: particulieren, overheden, parastatale instellingen en privéondernemingen (vastgoedpromotoren, vzw’s, bedrijven, enz.). Het is belangrijk dat het kandidaat-project gedragen wordt door een team.

De projecten moeten gelegen zijn op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gebouwen kunnen om het even welke bestemming hebben (scholen, sportvoorzieningen, woningen, enz.). De jury zal de geschiktheid van het programma evalueren op basis van de beoordelingscriteria.

Geïnteresseerden kunnen hun project tot 15 september 2017 om 12u00 indienen bij de gewestelijke administratie Brussel Stedenbouw en Erfgoed (BSE), die belast is met de uitvoering van Be.Exemplary in samenwerking en met de steun van Leefmilieu Brussel (LB), de Stadswinkel en de Bouwmeester (bMa). De selectie van de laureaten vindt plaats in november en de laureaten worden een maand later bekendgemaakt.

Meer informatie vind je op de website http://beexemplary.brussels/nl/. Het volledige reglement van de 2de oproep Be.Exemplary kan je eveneens nalezen op deze site.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....