Prijsstijging isolatie bezorgt bouwsector kopzorgen

Bativox
Bativox

Het verscheen onlangs in verschillende media: de prijs voor isolatie, meer bepaald isolatie op basis van polyurethanen, zal alleen al dit jaar van april tot mei vermoedelijk met 25% stijgen. Dat is slecht nieuws voor de bouwsector en voor (ver)bouwers want heel wat isolatiematerialen (dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie,…) zoals PIR platen en PUR schuim zijn gebaseerd op polyurethanen.

Wereldwijde vraag en ketenproblemen zorgen voor prijsstijging

Aan de basis van de prijsstijging liggen verschillende oorzaken. Enerzijds is er wereldwijd een groeiende vraag naar producten waarin polyurethanen verwerkt zitten. Het recentste kwartaalrapport van Covestro, één van de grootste producenten van de “ingrediënten” (MDI, TDI en polyether polyols) van polyurethanen, meldt een sterke omzet en winststijging. Het rapport wijst de wereldwijd groeiende vraag in de bouwsector en een stijgende vraag voor de meubel- en matrasindustrie in Noord-Amerika en Azië/Pacific aan als verklaring van de goede resultaten.

Met de toenemende aandacht voor milieu hadden de chemiereuzen die stijging wel zien aankomen en dus geïnvesteerd in bijkomende productie maar net daar liep het fout. Verschillende grote producenten liepen vertraging op met de uitbreiding van hun capaciteit of hadden te kampen met problemen in bestaande fabrieken en dat zorgt voor schaarste. De topman van Recticel Insulation, Olivier Chapelle, verwacht dat de prijsstijging een tijdje zal aanhouden.

Bouwsector in de tang

Als je gaat verbouwen en binnenkort PIR of PUR platen koopt om je woonst beter te isoleren dan zal je dat meteen merken in je bouwbudget: de Vlaamse Confederatie Bouw rekende voor dat de isolatie van een dak van 200 vierkante meter met PIR-platen van 16 cm dik, door de prijsstijgingen 750 euro duurder zal uitvallen.

Aannemers die vast zitten aan een vooraf overeengekomen prijs komen ook in de problemen want als ze niet kunnen rekenen op de goodwill van hun opdrachtgever, draaien ze zelf op voor de hogere kost van de isolatiematerialen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....