Diepste parkeergarage van Nederland geopend

Bativox
Bativox
Bativox

Op 19 april 2017 werd in Leiden na 2.5 jaar graven de diepste parkeergarage van Nederland feestelijk geopend. Dat gebeurde niet zomaar met het doorknippen van een lintje maar met een heus theaterspektakel. De nieuwe parking is dan ook in meerdere opzichten uniek.

Met een diepte van 22 meter en 7 verdiepingen is het de diepste parking van Nederland. Ook de ruime parkeerplekken en de hoogwaardige afwerking springen meteen in het oog. De nieuwe parking in het hart van Leiden -onder de Lammermarkt- biedt plaats aan 525 auto’s en werd gebouwd door het Nederlandse Dura Vermeer en het Belgische Besix.

Bijzonder ontwerp

Om tijdens de bouw minimaal ruimte in te nemen, ontwierp het bureau JHK Architecten uit Utrecht een parkeergarage in cilindrische vorm. Auto’s cirkelen in ruime bochten omhoog en omlaag rondom een centrale vide. Dat is niet alleen praktisch en prettig voor de bestuurders maar zorgt meteen ook voor een unieke architectuur.

Kunst in de parkeergarage

Kunstwerken op de wanden illustreren de Leidse geschiedenis en helpen ook bij de oriëntatie in de parkeergarage. Ze zijn het werk van de Leidse grafisch ontwerper Tom van der Heiden die de opdracht toegewezen kreeg na een wedstrijd. Twaalf afbeeldingen in lichtbakken van 3.6 bij 1.8 meter voeren je bij het afdalen steeds verder in de Leidse geschiedenis.

Golden European Standard Parking Award

De gemeente Leiden kreeg bij de opening meteen al een prijs voor de nieuwe parking: de Golden European Standard Parking Award (ESPA) 2017. Na een week van festiviteiten met o.a. een heuse garage sale gaat de parking op donderdag 27 april 2017 open voor auto’s.

In de nabije toekomst wordt er nog een mooi plein –geschikt voor allerhande evenementen- aangelegd bovenop de parking.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....