Ook 2016 was een moeilijk jaar voor de bouwsector

Bativox

Als kredietverzekeraar houdt Atradius de vinger aan de pols in de bouwsector. Op basis van de economische gegevens die ze dagelijks opvolgen, maakten zij hun bilan voor 2016 op. Met het aantal faillissementen in de bouwsector ging het in 2016 alvast de goede kant op: 1,713 bedrijven gingen failliet in 2016 en dat is een daling met 8.3% ten opzichte van 2015 en een serieuze daling ten opzichte van het rampjaar 2013 dat 2,126 faillissementen telde.

Traag herstel, lage marges, tekort aan investeringen

In 2016 kende de Belgische bouwsector een voorzichtig herstel door de lage rentevoeten en de aantrekkende economie. Het werkvolume steeg dus wel maar anderzijds zorgt de buitenlandse concurrentie en de hoge Belgische loonkost voor lage marges. De Confederatie Bouw dringt al lang aan op een sociale lastenverlaging en vreest voor een verdere daling van de Belgische tewerkstelling in de bouw wanneer specifieke maatregelen uitblijven.

Het uitblijven van belangrijke overheidsinvesteringen en de almaar strengere milieuregels vormen dan weer een rem op de groei van het werkvolume.

Dat het economisch herstel nog broos is, bewijst ook het toegenomen aantal betalingsachterstanden. Vooruitbetalingen zijn zeldzaam in België en vaak worden bouwbedrijven gedwongen om erg ongunstige betalingsvoorwaarden te aanvaarden. Als resultaat nam het aantal wanbetalingen in 2016 verder toe en Atradius verwacht dat dat aantal in 2017 hoog zal blijven.

Licht aan het eind van de tunnel?

Hoewel België achterop hinkt op het gebied van overheidsinvesteringen (2.4% van het bbp t.o.v. 3.5% in Nederland), ziet Atradius op korte termijn een verhoging van de overheidsinvestering door de nakende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Op lange termijn voorspelt Atradius dat de bouw ondersteund zal worden door demografische wijzigingen zoals de vergrijzing. Die evolutie vereist niet alleen andere investeringspatronen voor vastgoed maar ook bijkomende investeringen in sociale, nuts-en transportinfrastructuur.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....