Wijzigt binnenkort de verplichte onderhoudsfrequentie van centrale verwarmingstoestellen?

Bativox

Volgens de Vlaamse regelgeving moeten centrale verwarmingstoestellen met een vermogen vanaf 20 kW jaarlijks (in het geval van stookolie of vaste brandstof) of tweejaarlijks (in het geval van gas) een onderhoudsbeurt krijgen. Dat periodieke onderhoud bestaat uit een reiniging van het rookgasafvoerkanaal, een inwendige reiniging van de ketel en een verbrandingscontrole.

Ecodesignverordening resulteert in betere ketels

Eind september 2015 trad de Europese Ecodesignverordening in werking. Hierdoor moeten alle nieuw geplaatste verwarmingstoestellen aan strengere vereisten voldoen. Concreet betekent het dat sindsdien alle nieuwgeplaatste toestellen hoogrendementsketels of condensatieketels zijn, en dat zowel voor ketels op stookolie of gas. Die ketels hebben niet alleen een hogere warmte-opbrengst, er blijven ook minder restdeeltjes hangen in de ketel en de afvoerbuizen. Minister Schauvliege gaat dan ook verder onderzoeken of een aanpassing van de onderhoudsfrequentie op basis van de gebruikte verbrandingstechnologie aangewezen is. In Wallonië bijvoorbeeld is voor hoogrendementsketels op gas slechts een driejaarlijks onderhoud verplicht.

Verwarmingsaudit relatief onbekend

Uit onderzoek blijkt overigens dat het verplichte onderhoud van centrale verwarmingstoestellen redelijk goed gekend en nageleefd wordt. De zogenaamde verwarmingsaudit die voor ketels vanaf 20 kW tot en met 100 kW om de 5 jaar uitgevoerd moet worden, is veel minder bekend. Minister Schauvliege wil dat in de toekomst verhelpen door die audit te laten samenvallen met het periodieke onderhoud. Om alles in goede banen te leiden, zal een geïntegreerde webtoepassing gelanceerd worden.

Zo’n verwarmingsaudit omvat een grondige beoordeling van de grootte en het rendement van het stooktoestel maar ook een beoordeling van de energieprestatie van de hele centrale verwarmingsinstallatie. Je krijgt meteen ook tips om de prestaties van je centrale verwarmingsinstallatie te verbeteren (suggestie om ketel te vervangen door een modernere ketel, correct afstellen van de thermostaat,…).

Wil je graag weten welke verplichtingen er van toepassing zijn op jouw centrale verwarming, gebruik dan de interactieve  verwarmingswijzer die opgesteld werd door het Departement Leefmilieu, Natuur & Energie.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....