Zonnekaart Vlaanderen berekent of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler

Bativox
Bativox
Bativox

Vlaanderen lanceerde onlangs de Zonnekaart Vlaanderen. Van februari 2013 tot maart 2015 werden alle Vlaamse daken via luchtopnames met geavanceerde lasertechnologie opgemeten. Op die manier werden het oppervlak, de oriëntatie en de hellingshoek van meer dan 2.5 miljoen daken bepaald en vervolgens gekoppeld aan een register van alle gebouwen in Vlaanderen.

Door die meetgegevens te koppelen aan KMI-metingen van de zoninstraling per regio, kan je sinds kort op de Zonnekaart Vlaanderen voor alle daken zien welk dakdeel meer of minder (schaduwzone van schouw, andere gebouwen,…) geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler.

Investeringen in zonne-energie stimuleren

Uit onderzoek blijkt dat mensen de stap naar zonne-energie vaak niet zetten omdat ze twijfels hebben over de geschiktheid van hun dak en de kostprijs van een installatie. Daarom toont de Zonnekaart Vlaanderen niet alleen of je dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen en/of een zonneboiler, de software toont meteen ook de gemiddelde kostprijs en de terugverdientijd van de investeringen.

Om de terugverdientijd te berekenen wordt uitgegaan van een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3,500 kWh/jaar en de warmwatervraag van een gezin met 4 personen maar je kan de berekening ook verder verfijnen door bijvoorbeeld je eigen elektriciteitsverbruik in te voeren.

Ook grote verbruikers zoals bedrijven, supermarkten, scholen, overheden,… kunnen aan de slag met de toepassing door de selectie van het profiel “niet-residentieel”. Er wordt dan o.a. rekening gehouden met een groter gedeelte zelfafname, d.w.z. het deel van de opgewekte energie dat je zelf verbruikt i.p.v. het meteen in het net te injecteren.

Een langetermijninvestering die rendeert

Je kan ook een rapport van alle relevante data en berekeningen voor een bepaald dak afprinten. Daarin vind je overigens een vergelijking die misschien nog meer mensen zal overtuigen om te investeren in zonne-energie: de vergelijking tussen de opbrengst van je zonne-investering en de opbrengst van hetzelfde investeringsbedrag op een spaarboekje over een periode van 25 jaar, dat is nl. de geschatte levensduur van de installatie. In het voorbeeld dat wij uitrekenden voor een normale gezinswoning was dat verschil indrukwekkend: 16,053 euro winst voor de zonne-energie investering en 1,576 euro winst voor het spaarboekje.

Bereken zelf hoe jouw dak scoort voor zonne-energie op http://www.energiesparen.be/zonnekaart

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....