Waarom de meeste steden niet klaar waren voor de omgevingsvergunning

Bativox

Onlangs, op 23 februari om precies te zijn, trad de omgevingsvergunning in werking. Op vraag van heel wat gemeenten, kwam er een regeling die de gemeenten individueel toeliet om uitstel aan te vragen voor de invoering van de omgevingsvergunning in hun gemeente. Gemeenten vroegen daarop massaal uitstel aan. Enkel de gemeenten Dilsen-Stokkem, Langemark-Poelkapelle, Staden en Herstappe, het Vlaams Gewest en de provincies gingen op 23 februari van start met de omgevingsvergunning. Geen enkele grote stad is bij de starters. Van de in totaal 308 Vlaamse gemeenten kozen er 302 voor maximaal uitstel tot 31 mei 2017. Slechts 2 gemeenten maken beperkt gebruik van de uitstelperiode: Beersel gaat op 18 april en Diest op 2 mei van start met de omgevingsvergunning. Zijn de andere gemeenten dan te laat in actie gekomen?

Omgevingsloket versus dossierbehandelingssysteem

Een recente hoorzitting in de Commissie Omgeving van het Vlaams Parlement verschaft duidelijkheid. De omgevingsvergunning had 2 belangrijke doelstellingen:

  1. De integratie van de stedenbouwkundige en milieuvergunning,
  2. Het volledige proces digitaliseren zodat de afhandeling ervan sneller en accurater kan gebeuren.

Bij de keuze van de digitalisering van het proces, koos de Vlaamse Overheid ervoor om zijn aandeel in het digitale proces te beperken tot het ontvangen en ter beschikking stellen van de ingediende documenten van de omgevingsvergunning aan de verschillende actoren. Dat is het zogenaamde omgevingsloket.

Nu zou een gemeente zonder specifieke software aan de slag kunnen gaan met het omgevingsloket maar echt efficiënt zou dat niet werken want dan zouden ze zelf de elektronische documenten van het omgevingsloket moeten opslaan in een cloudservice naar keuze en vervolgens elk dossier in planningssoftware in moeten geven om binnen de wettelijk voorgeschreven termijnen te blijven. De tijdslimieten in de wetgeving rond de omgevingsvergunning zijn immers strakker dan voorheen omdat ze net uitgaan van een volledige digitalisering van het proces.

Softwareleveranciers gemeenten onder tijdsdruk

Voor de behandeling van stedenbouwkundige aanvragen gebruikten gemeenten vroeger ook al specifieke dossierbehandelsoftware (elke gemeente koos daarbij voor zijn eigen softwareleverancier) om alles intern efficiënter te laten verlopen. Die software moet nu natuurlijk ingrijpend aangepast worden aan het omgevingsloket. Omdat de softwarelevanciers van de dossierbehandelsoftware de specificaties van het omgevingsloket (formaten van de gegevens, typering van de gegevens,…) pas eind augustus 2016 ontvingen, konden ze toen pas aan de slag maar het is logisch dat 6 maanden tijd te beperkt zijn voor een ingrijpende aanpassing en uitrol van nieuwe dossierbehandelsoftware. 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....