Spouwmuurisolatie loont maar wordt duurder in 2018

Bativox

De Vlaamse Overheid stimuleert totaalrenovaties via de totaalrenovatiebonus maar dat betekent niet dat er geen premies meer zijn voor individuele investeringen. Een goed voorbeeld daarvan is de premie voor spouwmuurisolatie. In Vlaanderen zijn er naar schatting nog 600,000 woningen waarvan de spouwmuren niet geïsoleerd zijn. Sommige van die woningen hebben een te smalle spouw of een geverfde gevel en komen niet in aanmerking voor na-isolatie maar in zo’n 80 tot 90% van de gevallen is  spouwmuurisolatie wel mogelijk.

Premie voor spouwmuurisolatie is terugverdiend na 5 tot 6 jaar

De isolatie van spouwmuren is een nuttige investering voor wie de energiezuinigheid,het wooncomfort maar ook de waarde van zijn of haar woning wilt verhogen.

We rekenen even een voorbeeld uit van een woning met een spouwmuuroppervlakte van 125m²:

  • Kostprijs na-isolatie: 2,500 euro,
  • Premie in 2017: 6 euro/m² of in dit geval 6 x 125=750 euro,
  • Kostprijs na aftrek van premie: 2,500 -750=1,750 euro.

Het isoleren van de spouwmuren gebeurt typisch op één dag en voor bovenstaand voorbeeld zou dat resulteren in een energiebesparing van 300 euro per jaar. Na zes jaar is de investering in spouwmuurisolatie dus terugverdiend.

Premie voor spouwmuurisolatie daalt vanaf 2018

Er is nog een hele goede reden om nog dit jaar de isolatie van je spouwmuren aan te pakken: vanaf 2018 daalt de premie van 6 euro per vierkante meter naar 5 euro per vierkante meter.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....