Is dit de grootste ondergrondse stad ooit?

Bativox

Toen bouwvakkers van de Turkse Huisvestingadministratie in 2014 in Nevşehir een site bouwklaar wilden maken, stootten ze op een netwerk van onderaardse gangen en ruimtes. Verder archeologisch onderzoek legde een volledige ondergrondse stad bloot. In de regio van Cappadocië zijn er wel meer ondergrondse steden zoals die van Derinkuyu, maar deze nieuwe ontdekking overtreft alle anderen in omvang: met een oppervlakte van meer dan 450,000 m² bood deze stad ooit onderdak aan vermoedelijk 20,000 inwoners. Archeologen ontdekten al een klooster uit de 6de eeuw, enkele kerken, een wijnmakerij,..Eén van de tunnels zou zelfs leiden naar een ondergrondse bron.

De regio was heel belangrijk voor de eerste Christenen en om zich te beschermen bouwden ze ondergrondse steden. De tunnelsystemen met hun verborgen toegangen boden 1500 jaar geleden bescherming tegen vijandige legers die op de grens van Europa en Azië hun invloed probeerden uit te breiden.

Er zijn intussen plannen om de site open te stellen voor het publiek. Er wordt zelfs aan gedacht om op enkele plaatsen de ondergrondse stad opnieuw in gebruik te nemen door de inplanting van een boutique hotel en enkele kunstgallerijen. Een deel van de site zou al opengesteld worden voor het publiek in 2018.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....