Blootstelling aan fijnstof gebeurt vooral binnenshuis

Bativox

Het was de voorbije weken –zoals wel vaker in de winter- iets minder goed gesteld met de luchtkwaliteit. Er was teveel fijnstof aanwezig in de lucht. Het gaat dan over deeltjes die kleiner zijn dan 10 (PM10) of 2.5 micrometer (PM2.5). Die deeltjes zijn zo klein dat ze diep doordringen in de longen en schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een recente studie van de Nederlandse onderzoeksinstelling TNO werpt echter een nieuw licht op onze blootstelling aan fijnstof. In een experiment lieten de onderzoekers van TNO 5 personen gedurende hun dagelijkse bezigheden rondlopen met een rugzakje vol meetapparatuur om continu de concentratie ultrafijnstof (deeltjes kleiner dan 2.5 micrometer) te meten. Aan de hand van de opgemeten GPS gegevens wist men ook telkens waar de blootstelling aan fijnstof plaatsvond (binnen, buiten,…) en bij welke activiteit (fietsen, wandelen,…).

De hoogste concentraties ultrafijnstof werden gemeten bij bewegen in het verkeer (fietsen, gemotoriseerd,…) maar daar tegenover staat dat 90% van de totale blootstelling binnen plaatsvindt. De verklaring is eenvoudig: we brengen het merendeel van onze tijd binnen door op kantoor of thuis (80%).

Van die blootstelling binnen komt de grootste bijdrage van het zogenaamde achtergrondniveau: de continue vervuiling binnen die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door bronnen buiten zoals industrie en verkeer.

Piek van ultrafijnstof bij het koken

Opvallend was ook dat een kwart tot een derde van de blootstelling aan ultrafijnstof plaatsvindt tijdens en net na het eten. Uit metingen bleek dat braden van vlees en wokken van groenten het meeste fijnstof genereren. Veel meer dan buiten het geval is, houden de pieken van ultrafijnstof binnen veel langer aan dan buiten. De verklaring daarvoor hoeft ook niet ver gezocht te worden: met de toenemende luchtdichtheid van woningen verloopt de luchtverversing een stuk trager dan vroeger of buiten.

Uit experimenten bleek dat de “kookpieken” van fijnstof vermeden kunnen worden door een voldoende krachtige afzuigkap met een capaciteit van 300m³/u. Vaak is de afzuigkap hiertoe niet in staat of wordt ze onvoldoende gebruikt door de bewoners. Een goede dimensionering en plaatsing van de afzuigkap zijn dan ook aan te bevelen.

Meer details zijn terug te vinden in het onderzoeksrapport.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....