Goedkope concurrentie speelt Vlaamse bouw parten

Bativox
Bativox

De bouwbarometer is de conjunctuurbarometer die Bouwunie opstelt op basis van een enquête bij Vlaamse kmo bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de ruime bouwsector. Onlangs werden de resultaten van het vierde kwartaal van 2016 gepubliceerd.

Met een gemiddelde van 98.2 scoort de bouw in 2016 iets beter dan de voorbije 4 jaren maar het is al wel van 2008 geleden dat het jaargemiddelde van de barometer nog boven de 100 uitsteeg; er blijven voorlopig dus meer pessimistisch gestemde dan optimistisch gestemde bouwbedrijven.

Tijdens het laatste kwartaal trad er weliswaar een verbetering op qua werkvolume, maar dat de situatie onzeker blijft bewijst het feit dat de orderboekjes minder ver in de tijd gevuld zijn. Problematisch is ook dat maar 47% van de bouwbedrijven zegt met winst te werken en 2% werkt zelfs met verlies. Als boosdoener wijzen de bouwbedrijven naar de concurrentie van en met buitenlandse zelfstandigen en onderaannemers. Op gebied van de tewerkstelling blijft de trend dalend maar de daling is niet meer zo spectaculair als in de voorbije maanden en jaren.

Positief is dan weer dat de meeste bouwbedrijven 2017 hoopvol tegemoet zien: slechts 16% denkt dat 2017 slechter zal worden dan 2016.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....