Zwitsers onderzoek brengt het gebruik van superisolerende materialen in de bouw dichterbij

Bativox

Je hebt misschien al gehoord van aerogels. Het zijn zogenaamde superisolerende materialen die met een warmtegeleidingscoëfficiënt van minder dan 0.015W/(mK) een stuk beter presteren dan de gangbare isolatiematerialen. Het grote voordeel van die betere thermische prestaties is dat je met minder isolatiemateriaal even veel of met evenveel isolatiemateriaal nog beter kunt isoleren.

Het feit dat aerogels voorlopig enkel toegepast worden in nichedomeinen zoals de ruimtevaart, is vooral te wijten aan het complexe productieproces dat lang duurt en het gebruik van een groot aantal chemische oplosmiddelen vergt. Hierdoor is de kostprijs te hoog om in de bouwsector als alternatief in aanmerking te komen voor de huidige generatie van isolatieproducten.

Nieuw procedé drukt productiekost aerogels

Onderzoekers aan het Zwitserse Empa zijn goed op weg om de productiekost van aerogels sterk naar omlaag te brengen en dat opent perspectieven voor de bouwsector. Op laboratoriumschaal konden ze de productietijd inkorten van 12 naar 5 uur en daarbij konden ze ook nog eens flink besparen op de hoeveelheid additieven die nodig is tijdens de productie.

Met hun proof of concept op zak, werken de onderzoekers nu aan een productielijn die hun verbeterd proces kan opschalen van laboratoriumschaal naar massaproductie. Er wordt gestreefd naar een continu proces waarbij de grondstof aan het begin van de productielijn wordt toegevoegd. Het materiaal doorloopt dan verschillende stadia waarin –afhankelijk van het gewenste eindresultaat- verschillende additieven en verschillende temperaturen gehanteerd worden. Over drie jaar hopen de onderzoekers klaar te zijn voor massaproductie.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....