Tentoonstelling Robert Mallet-Stevens

Bativox

Robert Mallet-Stevens is een van de belangrijkste figuren van de moderne Franse architectuur van het interbellum. Bekende realisaties van zijn hand zijn Villa Noailles in Hyères, Villa Cavrois bij Rijsel en alle stadspaleizen in de rue Mallet-Stevens in Parijs. Volledig in de geest van het modernisme was Mallet-Stevens niet enkel architect maar ook criticus, theoreticus, binnenhuisarchitect, meubelontwerper en ontwerper van filmdecors.

Vanaf 15 november 2016 tot en met 12 februari 2017 loopt er in de CIVA stichting in Brussel een tentoonstelling “Rob Mallet-Stevens, Trajecten: Parijs – Brussel – Hyères”  over het werk van deze Franse architect. Aan de hand van tekeningen, foto’s, historische documenten, meubels en textiel ontdek je er het werk van Robert Mallet-Stevens. Daarnaast zijn er een aantal interessante nevenactiviteiten gepland zoals lezingen, films en kinderanimatie.

Wie was Robert Mallet-Stevens?

Mallet-Stevens stamt uit een vooraanstaande Belgische familie van kunstenaars, kunstcritici en kunstverzamelaars. Zijn grootvader was de criticus Arthur Stevens, broer van de schilder Alfred Stevens, en zijn tante Suzanne trouwde met Adolphe Stoclet, de man die het Stocletpaleis liet bouwen. Dat de jonge Robert daar vaak over de vloer kwam, zou voor zijn eigen architectuur van beslissende invloed blijken.

Voor de Grote Oorlog was hij actief als architectuurcriticus, onder meer voor Belgische tijdschriften, en als binnenhuisarchitect, met name voor grote Parijse modehuizen. Na de oorlog verwierf hij faam als ontwerper van filmdecors.

In 1923 bestelde het jonge Parijse mecenasechtpaar Noailles bij hem een winterverblijf voor Hyères, in de Midi. Villa Noailles, het resultaat, werd een trefpunt voor de artistieke avant-garde. Het is het begin van een lange carrière als architect met o.a. het befaamde Villa Cavrois nabij Roubaix. Verder bedacht hij tentoonstellingspaviljoenen en speelde hij een rol in de mythische Union des Artistes Modernes.

Praktische info

Locatie: CIVA Stichting, Kluisstraat 55, 1050 Brussel, +32 (0)2.642.24.50
Data: van 15 november 2016 tot  12 februari 2017
Openingsuren: van dinsdag tot vrijdag : 12u - 18u30;  zaterdag & zondag van 10u30 tot 18u30
Toeganstickets: 10 euro, 8 euro, 5 euro; gratis voor wie jonger is dan 18.

Meer info op: http://www.fondationciva.brussels/nl/activiteiten/

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....