Gigantisch gevelkunstwerk voor nieuw Mechels ziekenhuis

Bativox
Bativox
Bativox

Eind 2018 zal het Mechelse ziekenhuis AZ Sint-Maarten zijn 3 campussen onderbrengen in één nieuwe moderne en functionele campus aan de kruising van de grote Mechelse Ring R6 en de Liersesteenweg.

Wie sinds kort de werf passeert maakt nu al kennis met een uniek aspect van het nieuwe ziekenhuis: de volledige gevel is opgevat als een gigantisch kunstwerk dat nauwe verbonden is met de architectuur van het gebouw.

Helende kunst

Het kunstwerk dat de naam “Sampled” meekreeg, is van de hand van Koen van den Broek (°1973) en kwam tot stand in nauw overleg met de kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester.  Koen van den Broek studeerde architectuur maar besloot al snel om zijn roeping als kunstenaar te volgen. Als kunstschilder trekt hij de wereld rond met zijn fotocamera als reisgezel. Vanuit dat fotografisch schetsboek schildert hij landschappen, een barst in de weg,….

Zoals de naam “Sampled” aangeeft, werden de glaspartijen van het nieuwe ziekenhuis bedrukt met monumentale beelden die voortkomen uit een “sampling” van zijn kunstwerken die hij in de voorbije 15 jaren in verschillende ateliers over de hele wereld realiseerde.

 

Ik denk dat kunst ergens helend kan werken, als een soort afleidingsmanoeuvre, een spiegel op de maatschappij. Kunst laat mensen nadenken. Mensen geven hun persoonlijk interpretatie aan die kleurschakeringen of die fragmenten, samengebracht uit heel de wereld in één gebouw. Dat geeft hen een andere beleving dan op een grijs gebouw te kijken wanneer het weer eens regent in België.”

Kunstenaar Koen van den Broek

Het kunstwerk past ook in het kader van het decreet van de Vlaamse Regering van 23 december 1986 over de integratie van kunstwerken in gebouwen van openbare diensten en daarmee gelijkgestelde diensten en van door de overhead gesubsidieerde inrichtingen, verenigingen en instellingen die tot de Vlaamse Gemeenschap behoren.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....