Vrijstelling onroerende voorheffing voor wie grondig renoveert

Bativox

Met de energiezuinigheid van de Vlaamse nieuwbouw gaat het goed. Dat de bestaande woningen daarentegen onderpresteren op energetisch gebied, is ook geen nieuw gegeven. Vlaanderen telt 3 miljoen woningen en de helft daarvan is ouder dan 40 jaar. Aan het huidige renovatieritme van 0.7% per jaar dreigt Vlaanderen achterop te raken.

Beloning voor grondige renovatie

Daarom besliste de Vlaamse regering onlangs om wie grondig renoveert, naast de beschikbare premies, extra te belonen. Er zijn wel enkele voorwaarden: je moet minstens 75% van de buitenschil van je huis (dak, vloer en buitenmuren) isoleren én de extra beloning geldt enkel voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning bekomen werd.

Bij een daling van het E-peil tot E90 krijg je dan gedurende vijf jaar een korting van 50 procent op de onroerende voorheffing. Daalt het E-peil tot E60 dan geldt er voor 5 jaar een volledige vrijstelling van onroerende voorheffing.

Evolutie premies

Zoals minister Tommelein in het verleden reeds aankondigde zijn er een aantal premies en fiscale voordelen die uitgefaseerd worden. Een mooi voorbeeld is de financiële ondersteuning voor dakisolatie. Volgend jaar daalt niet alleen het bedrag van die premie maar verdwijnt ook de fiscale aftrek. Het verdwijnen van de fiscale aftrek werd door de Vlaamse regering beslist in de voorbije begrotingsbesprekingen. Wie zijn bestelling nog dit jaar plaatst, voor eind 2016 een voorschot stort en de factuur voor eind 2017 betaalt, zal nog wel van de fiscale aftrek voor dakisolatie kunnen genieten.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....