Nieuw onderzoekscentrum EnergyVille opent deuren

Bativox
Bativox
Bativox

Op het Thor wetenschapspark in Genk, op de plaats van de voormalige mijnsite van Waterschei, werd onlangs het gebouw EnergyVille 1 feestelijk ingehuldigd. Het wordt de eerste vaste stek voor “EnergyVille”, het samenwerkingsverband tussen de KULeuven, VITO, imec en UHasselt  die samen de krachten bundelen in het onderzoek naar duurzame en intelligente energiesystemen. Op die manier wil EnergyVille wedijveren met andere Europese topinstellingen in dit domein. Denk hierbij aan onderzoek naar batterijen, decentrale systemen, slimme netten, maar bijvoorbeeld ook gebouwgeïntegreerde PV-systemen waarbij zonnecellen in bouwelementen zoals gevels, ramen en dakpannen geïntegreerd worden. Op dit ogenblik werken er 200 onderzoekers maar EnergyVille heeft de ambitie om tegen 2018 uit te groeien tot een toponderzoekscentrum voor duurzame energie met maar liefst 2000 onderzoekers.

Living Lab in regelluwe zone

EnergyVille hoopt in de nabije toekomst van de volledige Thor site een regelluwe zone te maken op het vlak van energie. Op die manier zouden nieuwe energietechnologieën en businessmodellen op grote schaal uitgetest kunnen worden in een zogenaamd “Living Lab”. De resultaten hiervan kunnen waardevolle input leveren voor beleidsmakers. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is alvast een uitgesproken voorstander.

“We staan met Vlaanderen voor een belangrijke energie-omwenteling. Hiervoor zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling op vlak van duurzame energietoepassingen cruciaal. Om die investeringen en innovatieve ideeën sneller te kunnen realiseren, pleiten we voor regelluwe zones. Het voorontwerp van het decreet is klaar en zal binnenkort voorgelegd worden aan de Vlaamse regering.”

Bart Tommelein, Minister van Energie

EnergyVille 2

Het gebouw EnergyVille I is volledig energieneutraal en werd beloond met een BREEAM Excellent-label. Naast het pas geopende gebouw wordt al gewerkt aan een 2de gebouw: EnergyVille 2, met een vloeroppervlakte van 4900 m² waarvan 2000 m² labo’s en 2900 m² kantoren. De labo’s richten zich vooral naar technologieontwikkeling voor dunnefilm PV, PV-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopwekking en energieopslag. Recentelijk werd met de bouw gestart en als alles volgens plan verloopt zullen de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten vanaf het tweede kwartaal van 2018 volledig operationeel zijn.

 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....