Nieuwe vrijstellingen voor stedenbouwkundige vergunningen

Bativox

In 2010 voerde de Vlaamse regering een aantal versoepelingen door op het gebied van stedenbouwkundige vergunningen. Daardoor was er voor een aantal handelingen niet langer een stedenbouwkundige vergunning vereist. In 2014 werden voor het eerst al een aantal wijzigingen aangebracht aan het zogenaamde Vrijstellingenbesluit en op 29 september 2016 trad een nieuw wijzigingsbesluit in werking waarmee de Vlaamse regering opnieuw een 30-tal handelingen toevoegt aan de lijst van werken waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Nieuwe vrijstellingen voor handelingen in, aan en bij woningen

Gebruikelijke constructies zoals ventilatiebuizen, airco’s, schoorsteenpijpen, schoorstenen, dakgoten en hemelwaterafvoerbuizen vallen vanaf nu ook onder de vrijstellingsregeling op voorwaarde dat ze niet meer dan 3 meter boven de nok van het dak uitsteken. In het wijzigingsbesluit wordt ook verduidelijkt dat toegangspoorten, pijlers e.d. ook onder de vrijstelling van “open afsluitingen tot een hoogte van 2 meter in de voortuin” vallen.

Voor de installatie van elektrische laadpalen is ook niet langer een stedenbouwkundige vergunning vereist. Eveneens vrijgesteld zijn vanaf nu de plaatsing van glasbollen, kledingcontainers en ander boven- of ondergrondse houders voor de selectieve verzameling en ophaling van afval, voor zover de gezamenlijke oppervlakte kleiner is dan 10m².

De vrijstellingen zijn normaalgezien enkel van toepassing op handelingen die volledig uitgevoerd worden binnen een straal van 30 meter van een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte woning. Het nieuwe wijzigingsbesluit schrapt die afstandsvoorwaarde in volgende gevallen: open afsluitingen tot een hoogte van twee meter in de voortuin, gesloten afsluitingen tot een hoogte van 1 meter in de voortuin, de plaatsing van allerhande kleine tuinconstructies (zoals tuinornamenten, brievenbussen, barbecues en speeltoestellen) en laadpalen.

Vrijstelling voor reliëfwijziging

Voor het eerst worden ook kleine wijzigingen van het reliëf van een terrein toegevoegd aan het vrijstellingenbesluit. Een stedenbouwkundige vergunning is dan niet meer vereist wanneer voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

  1. het terrein ligt niet in ruimtelijk kwetsbaar, erosiegevoelig of overstromingsgevoelig gebied;
  2. de aard of functie van het terrein wijzigt niet;
  3. het volume van de reliëfwijziging is kleiner dan dertig kubieke meter per goed. Jaarlijkse cumulatieve ophogingen van elk 29 m3 zijn dus niet vrijgesteld;
  4. de hoogte of diepte van de reliëfwijziging is op elk punt kleiner dan een halve meter;
  5. de reliëfwijziging strekt niet tot het geheel of gedeeltelijk dempen van grachten of waterlopen

Let wel: je zal nog altijd artikel 640 van het Burgerlijk Wetboek moeten respecteren. In mensentaal stelt dat artikel dat je niet door menselijk ingrijpen de natuurlijke afloop van water mag veranderen tussen erven op verschillende hoogte. Een dam opwerpen om het water van de hoger gelegen buur tegen te houden of een drainagesysteem dat de waterlast van de lager gelegen buur verhoogt, kunnen niet.

Ook voor handelingen aan niet-residentiële gebouwen, in landbouwgebied of industriegebied werden er heel wat wijzigingen doorgevoerd. Alle details hierover vind je terug in het gepubliceerde besluit

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....