Interactieve ruimtelijke planning met LEGO blokjes

Bativox
Bativox
Bativox

Planners en architecten gebruiken allerhande plannen, enquêtes en simulatietools om de impact van grote ingrepen in de ruimtelijke ordening in te schatten. MIT Media Lab ontwikkelde recentelijk een nieuw interessant hulpmiddel om niet alleen planners maar ook andere andere stakeholders (zoals bewoners) te helpen met stadsplanning: CityScope.

CityScope is eigenlijk een opstelling waarin op een glazen plaat een stadsdeel opgebouwd wordt uit LEGO objecten. Een bepaald LEGO object stelt bijvoorbeeld een flatgebouw voor terwijl een ander LEGO object een open ruimte voorstelt. Elk LEGO object wordt aan de onderzijde voorzien van een unieke kleurcode. Daardoor “ziet” een camera opgesteld onderaan de glazen plaat meteen wanneer je bijvoorbeeld een gebouw van plaats of oriëntatie verandert. Die informatie wordt dan in real-time verwerkt door een computerprogramma dat op basis van de nieuwe configuratie en dankzij rekenmodellen voor elk deel van het stadsdeel parameters berekent zoals de verkeersdrukte, toegang tot open ruimte,….

Wat het systeem pas echt interessant maakt is het augmented reality aspect: een 3D-projector boven de opstelling projecteert eveneens in real-time de waarde van de berekende parameters als kleurvariatie op de verschillende onderdelen van het stadsdeel. Je verplaatst bijvoorbeeld een kantoorgebouw en je ziet meteen dat bepaalde straten van groen naar rood kleuren als gevolg van de toegenomen verkeersdrukte.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....