Hoogste houten flatgebouw staat in Vancouver

Bativox
Bativox
Bativox

Onlangs werd in Vancouver de ruwbouw van de studentenresidentie "Brock Commons" voor de University of British Columbia afgewerkt. Op zich geen bijzonder nieuws, maar het feit dat het 18 verdiepingen tellende en 53 meter hoge gebouw voornamelijk in hout werd opgetrokken spreekt tot de verbeelding. De ruwbouw werd afgewerkt in minder dan 70 dagen, gerekend vanaf de levering van de eerste geprefabriceerde onderdelen op de werf. Tegen mei 2017 zou de binnenafwerking voltooid moeten zijn. Dat is maar liefst 18% sneller (of 4 maanden in dit geval) dan een vergelijkbaar typisch project in beton.

Eigenlijk gaat het dus niet om 100% houtbouw maar om een hybride bouwsysteem van hout, staal en beton. Het gebouw staat op een betonnen fundering en heeft 2 betonnen trapkernen, maar de vloeren van de 17 overige verdiepingen bestaan uit kruisgelamineerd hout ondersteund door lijmgelamineerde houten kolommen. Ook de gevelbekleding bestaat voor 70% uit houtvezel. Het dak is opgebouwd uit stalen balken en metaalplaten. Naast de economisch voordelen (kortere bouwtijd,…) is deze hybride bouwmethode natuurlijk ook bijzonder duurzaam.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....