Top 5 van gebreken in Vlaamse woningen

Bativox

Onlangs publiceerde Wonen-Vlaanderen haar jaarverslag voor 2015. Daarin staan ook de cijfers m.b.t. de conformiteitsonderzoeken die in die periode uitgevoerd werden. Tijdens zo’n conformiteitsonderzoek onderzoekt een woningcontroleur of een woning of kamer voldoet aan minimale kwaliteitsvereisten zoals vastgelegd in de Vlaamse Wooncode. Als een woning in Vlaanderen niet voldoet aan minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid dan kan de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard worden. De bepaling gebeurt aan de hand van een checklist waarbij aan elk type gebrek een aantal strafpunten toegekend wordt. Krijgt een woning minstens 15 strafpunten dan wordt ze ongeschikt verklaard. Als de bewoning een gezondheids- of een veiligheidsrisico inhoudt dan volgt de onbewoonbaar verklaring.

In totaal voerde Wonen-Vlaanderen in 2015 13,579 technische onderzoeken uit. De top 5 van meest geregistreerde gebreken is als volgt:

  1. Indicatie van een ernstig risico op CO-vergiftiging: vastgesteld in 1,793 onderzoeken (15 strafpunten).
  2. Elektriciteit: geen 2 geaarde stopcontacten in keukenfunctie naast deze in gebruik voor de vaste toestellen: vastgesteld in 1,586 onderzoeken (9 strafpunten).
  3. Gas- of stookolie-installatie: indicatie van een risico op ontploffing/brand: vastgesteld in 1,450 onderzoeken (15 strafpunten).
  4. Elektriciteit: indicatie van een risico op elektrocutie/brand (niveau woning): vastgesteld in 1,325 onderzoeken (15 strafpunten).
  5. Ramen en deuren: ernstige tekortkomingen niet-algemeen: vastgesteld in 1,196 onderzoeken (3 strafpunten).

Dakisolatienorm

Sinds 2015 werd er ook een dakisolatienorm opgenomen in de Vlaamse Wooncode en in 10% van de in 2015 onderzochte woningen werd die norm niet gehaald. Dat resulteerde in de toekenning van 1 (daken kleiner dan 16m² met R-waarde lager dan 0,75m²K/W) of 3 strafpunten (daken vanaf 16m² met R-waarde lager dan 0,75m²K/W). Bemerk dat die dakisolatienorm tot 2020 aangescherpt wordt. Vanaf dan zal een groot dak dat niet voldoende geïsoleerd is aanleiding geven tot een onbewoonbaar verklaring.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....