Laat het dak maar zweten

Bativox

Goed ontworpen nieuwbouwwoningen slagen erin om een aangenaam binnenklimaat te creëren of het nu buiten zinderend heet is of stenen uit de grond vriest. Maar wat doe je als bewoner van een wat oudere woning uit de tijd dat er bij ontwerp en uitvoering nog niet zoveel aandacht besteed werd aan “Energiepresetatie en Binnenklimaat”?

Wat bij die oudere woningen vaak opvalt, is de hoge temperatuur van het dak en de zolder die in de zomer plots een onaangename warmtebron worden in huis. De ene dakbedekking is al wat beter dan de andere in het weerkaatsen en weer afgeven van de ingestraalde warmte en een aanpassing van je dakbedekking en bijhorende isolatie kan soelaas brengen. Een warmtereflecterende coating op je dak aanbrengen kan wonderen verrichten en ook een groendak kan voor heerlijke verkoeling zorgen.

Maar verbouwen doe je niet van vandaag op morgen. Bestaat er dan geen low-tech quickfix? Wat gebeurt er als het warm is? We beginnen allemaal te zweten! Dat is geen toeval want door de zweetdruppeltjes die verdampen koelt ons lichaam af. Kunnen we ons dak dan niet laten zweten om onze daken en zolders te koelen? Het blijkt een idee te zijn dat in de jaren ‘30 en ‘40 van vorige eeuw, vóór de inburgering van de airco,  nog al eens gebruikt werd voor commerciële en industriële gebouwen onder de naam  “evaporative roof cooling”. Met de verspreiding van airco na WO II raakte de techniek wat in de vergetelheid maar na de oliecrisis was er opnieuw wat interesse zoals uit deze publicatie van 1985 mag blijken.

Commerciële systemen vonden we zelf niet terug. Ken jij er wel? Laat het ons weten! Wil je zelf op eigen risico aan de slag? Raadpleeg dan zeker hogergenoemde publicatie want bijvoorbeeld goed doseren is noodzakelijk voor een optimaal resultaat en het voorkomen van schade aan je dak. Gewoon even met de tuinslang het dak gaan besproeien zal dus niet afdoend zijn!

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....