Kunnen de banken helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Bativox

Recentelijk nog lieten de banken verstaan dat ze af willen van de wettelijk gewaarborgde minimumrente van 0.11% op het spaarboekje. De reden? De vraag naar kredieten staat niet in verhouding tot de massa’s geld op Belgische spaarboekjes en bijgevolg moeten de banken het overtollige geld gaan parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB) maar die rekent een negatieve rente aan: de banken moeten hiervoor dus zelf geld betalen aan de ECB. Op die manier wordt uw spaargeld een verliespost voor de bank.

Klimaatondersteunend kredietbeleid

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zouden de banken 2 vliegen in 1 slag kunnen slaan: extra kredieten toestaan en meehelpen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Hoe moet dat in zijn werk gaan?

Enerzijds vraagt de VCB aan de banken om voor energiezuinige woningen een lagere eigen inbreng van de ontlener te eisen. Om het risico van de banken ongewijzigd te laten suggereert de VCB  een door de overheid georganiseerd verzekeringssysteem waarbij het verhoogde risico van de bank ten gevolge van de lagere inbreng gecompenseerd zou worden door een verzekering waarvoor de overheid garant staat.

Anderzijds is de VCB van mening dat banken in hun toekenningsprocedures van kredieten nog veel te weinig rekening houden met de terugverdieneffecten van een energetische renovatie. Ze is daarom voorstander van een objectief systeem waarin een derde partij de terugverdieneffecten van een renovatie berekent zodat de bank zich erop kan baseren om een aangepaste lening toe te kennen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....