Vijf tips voor de bouw om de hittegolf goed door te komen

Bativox
Bativox

Het bouwverlof zit erop maar de zomer nog niet. Op de werf werken bij zonnig weer is altijd leuker en vaak ook makkelijker dan in de regen maar als het kwik een ganse week boven de 30 graden klimt dan kreunt ook de bouw onder een hittegolf.

Bouwunie, de sectororganisatie van de Vlaamse bouwkmo’s en zelfstandigen, geeft alvast enkele tips:

  1. Start de werkdag vroeger om te kunnen werken bij koelere ochtendtemperaturen. Begin bv. om 6 uur ’s ochtends en stop de werkdag om 14u30.
  2. Voorzie koele dranken en drink voldoende water. Las extra drankpauzes in.
  3. Werk indien mogelijk in de schaduw.
  4. Voer lichtere taken uit op de warmste uren van de dag.
  5. Bescherm jezelf met zonnecrème, draag een hoofddeksel en zonnebril.

In uitzonderlijke omstandigheden kan de werkgever tijdelijke werkloosheid inroepen vanwege “slecht weer” in dit geval een te grote hitte waarbij bv. beton krimpbarsten vertoont door de hitte of wanneer materiaal onhandelbaar wordt door de hoge temperaturen zoals bij bepaalde dakwerken, het aanbrengen van verf of coatings of het leggen van asfalt.

Begin de dag met een toolboxvergadering

Constructiv, dat de Belgisch bouwsector informeert over preventie, raadt aan om zo’n warme werkdag te starten met een toolboxvergadering. Het is de ideale gelegenheid voor de werfleider of werkgever om met iedereen de risico’s van de hitte en mogelijke maatregelen te overlopen. Een ideale leidraad is trouwens de Constructiv toolboxfiche die alle risico’s en mogelijke maatregelen voor werken in warm zonnig weer bondig samenvat.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....