Meer EPB boetes voor gebrekkige ventilatie

Bativox

Bij elke nieuwbouw maar ook bij ingrijpende energetische renovaties is ventilatie verplicht. Met woningen die door de steeds strengere energienormen in toenemende mate geïsoleerd en luchtdicht zijn, is ventilatie een noodzaak om het binnenklimaat gezond te houden. Sinds kort moet er zelfs een plan opgesteld worden door een erkende ventilatieverslaggever.

Eén van de taken van die ventilatieverslaggever is het opstellen van een prestatieverslag van het geïnstalleerde ventilatiesysteem. De opgemeten resultaten komen in het EPB-verslag dat opgestuurd wordt naar het Vlaams Energie Agentschap (VEA). Het VEA zal op basis van het EPB verslag een boete opleggen wanneer bijvoorbeeld de toevoer- of afvoerdebieten voor bepaalde ruimtes onvoldoende zijn.

In de voorbije twee jaar werden er zo’n 2,000 boetes voor een totaal van 2 miljoen euro uitgeschreven voor woningen zonder of met een niet-afdoend ventilatiesysteem. Die boete wordt berekend op basis van de afwijking van de debieten op het vlak van ventilatievoorzieningen: 4 euro per afwijking van 1 m³/u.

Wie denkt te besparen door helemaal geen ventilatiesysteem te installeren kijkt aan tegen een boete van 4,000 à 5,000 euro. Vaker gaat het over onvolkomenheden in het ontwerp en/of de uitvoering en dan liggen de boetes gemiddeld tussen 300 en 800 euro. De boete is –althans in Vlaanderen- “bevrijdend” wat betekent dat de overheid je na het betalen van de boete niet meer lastig valt voor de gebrekkige ventilatie. Op zich blijft het natuurlijk een slecht idee om zo je gezondheid en die van je medebewoners in gevaar te brengen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....