Wat is het E-peil van een woning?

Bativox

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties in standaardomstandigheden. Om het E-peil van een woning te berekenen wordt er gekeken naar het energieverbruik van het gebouw los van de gewoontes van de bewoners. Energieverbruik voor TV kijken, computergebruik, koken,… wordt dus niet meegerekend.

Vergelijking van het energieverbruik met een vergelijkbare referentiewoning

Het E-peil van je woning geeft eigenlijk de verhouding tussen het energieverbruik van je eigen woning voor verwarming/koeling en warmwater ten opzichte van het energieverbruik van een referentiewoning met hetzelfde verliesoppervlak (= oppervlak waarlangs warmte verloren gaat zoals vensters, daken,…)  en met hetzelfde volume. Als we het hebben over een woning met E-peil 50 dan verbruikt die woning dus maar half zoveel energie als een vergelijkbare referentiewoning.

Belangrijk detail: wanneer we het hebben over energieverbruik bedoelen we eigenlijk het primair energieverbruik. Als je bv door elektrisch te verwarmen 100 MegaJoule (MJ) aan warmte produceert, dan telt dat in het energieverbruik voor 250 MJ aan primaire energie. Waarom? Heel eenvoudig: de stroom werd opgewekt in een elektriciteitscentrale en getransporteerd tot bij jou thuis. Een proces waar heel wat verlies op zit en daarom wordt de warmte geproduceerd door elektrische verwarming vermenigvuldigd met een factor 2.5 om het primair energieverbruik te kennen. In het geval van verwarming met gas is de factor 1. Het is dan ook meteen duidelijk waarom elektrische verwarming een sterk negatieve impact zal hebben op het E-peil.

Kan een E-peil negatief zijn?

Ja dat kan want als je woning uitgerust is met fotovoltaïsche panelen of thermische zonnepanelen, dan verlagen die het energieverbruik. Als je zelf meer energie opwekt dan je nodig hebt dan wordt je eigen verbruik negatief en dan krijg je dus een negatief E-peil.   

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....