Wijst het stijgend aantal uitgereikte bouwvergunningen op een heropleving van de bouw?

Bativox

Onlangs publiceerde de FOD Economie de cijfers met betrekking tot het aantal uitgereikte bouwvergunningen in februari 2016. Daaruit blijkt dat in Vlaanderen voor de eerste 2 maanden van 2016 het aantal uitgereikte vergunningen gemiddeld 24% hoger lag dan het gemiddeld aantal uitgereikte bouwvergunningen tijdens diezelfde maanden gemeten over de periode 2010-2016. Voor nieuwe flats bedroeg de stijging 18%

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn de cijfers niet meteen een teken van een aantrekkende bouwsector. Het verschijnsel treedt immers al enkele jaren op: bij het begin van het jaar is er een toenemend aantal uitgereikte bouwvergunningen maar dat zou vooral het gevolg zijn van mensen die aan het eind van het voorafgaand jaar nog snel een aanvraag indienen om nog te kunnen bouwen met een minder streng E-peil. De Vlaamse overheid volgt immers een aanscherpingspad waarbij jaar na jaar het wettelijk verplicht E-peil daalt.

Als het aantal uitgereikte aanvragen in 2016 hetzelfde verloop kent als in 2014 dan zou het aantal toegekende aanvragen in het tweede en derde kwartaal een daling moeten kennen. Het resultaat is dan dat er over een gans jaar gerekend geen stijging van de nieuwbouwactiviteit zal zijn.

Ter vergelijking: in Wallonië is het verplichte E-peil dit jaar niet aangescherpt en trad er in de eerste 2 maanden ook geen sterke stijging op van het aantal uitgereikte bouwaanvragen.

Op het gebied van de woningrenovaties werd bij het begin van 2016 geen stijging van de activiteit gemeten. Aan het huidig renovatieritme wordt het voor Vlaanderen moeilijk om in 2050 te beschikken over een energiezuinig woningpark.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....