Belgische bouwsector pleit voor loonkostenverlaging om concurrentievermogen te herstellen

Bativox

Onlangs stelde de Confederatie Bouw haar jaarrapport voor en daarin trekt ze opnieuw aan de alarmbel. De bouwsector gaat nog steeds gebukt onder het dubbele fenomeen van deloyale concurrentie en sociale dumping. Sinds 2012 gingen er al 20.300 jobs verloren.

Loonkosterverlaging is een noodzaak

Volgens berekeningen van de Confederatie Bouw kan enkel een verlaging van de loonkost met minimum 6 euro per uur het concurrentievermogen van de Belgische bouwbedrijven herstellen. De sector stelt een relanceplan voor om de ingreep te financieren. Met een jaarlijkse steun van 600 miljoen euro zou de investeringskost na 2 jaar volledig gedekt zijn. Zo’n loonkostenverlaging zorgt immers voor een herstelbeweging waarbij verloren jobs gerecupereerd worden, waarna nieuwe jobs gecreëerd worden en de productiviteit toeneemt. Niet onbelangrijk in deze budgettair moeilijke tijden: ook de staatskas geniet van bijkomende inkomsten bij een heropleving van de Belgische bouwsector.

Volgt de federale regering?

De federale regering beloofde vorig jaar 600 miljoen euro aan lastenverlagingen maar die zou er pas komen tegen 2020. Volgens de Confederatie Bouw veel te laat. Zonder concrete maatregelen zou de bouwsector tegen 2020 nog eens 26,000 banen verliezen.

“De regering moet goed beseffen dat enkel het uitvoeren van het Plan voor Eerlijke Concurrentie niet volstaat. Die maatregelen bestrijden enkel illegale concurrentie, zoals sociale dumping en detacheringsfraude. Fundamenteler is het verschil in loonkosten tussen de Belgische en buitenlandse bouwbedrijven. Het is weliswaar volstrekt volgens de wet, maar onze bedrijven kunnen er onmogelijk mee concurreren. Buitenlandse bouwbedrijven betalen immers hun sociale lasten in het land van oorsprong en die zijn een stuk lager. Het verschil kan oplopen tot 20% en zelfs 30%.”

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....