Eerste Belgische watersilo staat in Beersel

Bativox

Onlangs werd de eerste Belgische watersilo in gebruik genomen in Alsemberg, deelgemeente van Beersel.  Waterbedrijf Farys schreef een wedstrijd uit die gewonnen werd door het bureau BEL Architecten uit Antwerpen met het gedurfde ontwerp van een watersilo. Het opvallende bouwwerk speelt een sleutelrol in de drinkwaterbevoorrading van de streek. De nieuwe watersilo vervangt de oude watertoren en enkele ondergrondse reservoirs in de omgeving.

Bijzondere architectuur

Een klassieke watertoren kan je best omschrijven als een sokkel met daarop een watertank. De nieuwe watersilo daarentegen heeft de vorm van een omgekeerde piramide en is van bodem tot aan de nok gevuld met water. Door zijn specifieke vorm zit de grootste hoeveelheid water bovenaan gestockeerd en dat is vereist om de druk aan de gebruikerskant constant te houden.

De watersilo is met zijn 31 meter iets hoger dan de oude watertoren die afgebroken werd maar hij heeft wel een vijf keer grotere inhoud: er kan maar liefst 2500 m³ water in, in plaats van 500 m³ voorheen. Door dat toegenomen volume kon me overschakelen van 2 watertorens en 4 reservoirs naar 1 watersilo gecombineerd met 1 overblijvend reservoir.

Net zoals de vorige watertoren is de nieuwe watersilo een herkenningspunt in de omgeving. Wie de watersilo nadert ziet een steeds veranderend aanzicht door het contrastrijk spel van licht en schaduw op de omgekeerde piramide. De watersilo is een eenvoudig conisch volume, zonder overbodige holle ruimte binnenin. Leidingen, installaties en trappen bevinden zich aan de buitenzijde, alsof ze het bouwwerk decoreren. Daarnaast verhoogt die aanpak ook de sociale controle en de leesbaarheid van de watersilo.

Complexe uitvoering

De bouw van de 31 meter hoge watersilo in gewapend beton was een krachttoer. Niet alleen betreft het een bijzondere vorm, ook de drukbelasting vanwege het gestockeerde drinkwater is enorm. Gevuld weegt de silo maar liefst 6,600 ton. De hexagonale vloerzool is gewapend met 310 kg/m³, de wanden met 256 kg/m³. Omdat de waterdruk het hoogst is onderaan de silo, zijn de betonnen wanden daar maar liefst 70 cm dik! Aan de binnenzijde zijn de betonnen wanden bekleed met een speciaal waterdicht membraan. De structuur werd gerealiseerd in ter plekke gestort gewapend zichtbeton. Door de driehoekige sectie en de lichte hoek van de gevel werd geopteerd voor een klimbekisting. 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....