De BTW op scholenbouw gaat vanaf 2016 van 21% naar 6%

Bativox

In het kader van de taxshift keurde de federale regering onlangs een maatregel goed die zowel de bouwsector als de onderwijssector een duwtje in de rug moeten geven: vanaf 1 januari 2016 zakt de BTW op scholenbouw van 21% naar 6%. Deze maatregel ondersteunt de inhaalbeweging in de scholenbouw die de Vlaamse regering samen met de inrichtende machten ontwikkelt. Deze maatregel past ook in de door de Vlaamse regering goedgekeurde Conceptnota “Samen bouwen aan een sterker schoolpatrimonium”.

Terugverdieneffecten

De Federale Overheid rekent erop dat deze lastenverlaging, samen met andere uit te werken maatregelen in de bouwsector, tegen 2019 door terugverdieneffecten en meeropbrengsten 30 miljoen  euro zal opleveren. Men gaat uit van o.a. de terugverdieneffecten ten bate van de federale overheid: meer investeringen genereren meer tewerkstelling, wat op zijn beurt de fiscale inkomsten en de sociale bijdragen doet stijgen.

“Dit is een belangrijke lastenverlaging voor de Vlaamse Regering in haar ambitie om de scholenbouw in Vlaanderen verder te versnellen. Door de uitbreiding van het verlaagde BTW-tarief zal ook de privé-sector, ik denk aan onze bouwsector die onder zware druk staat, zich kunnen versterken. In het kader van de taxshift hebben we beslist om voor de bouwsector, een sleutelspeler in onze economie, een totaalpakket aan specifieke maatregelen uit te werken in overleg met de sector. Dit is er alvast 1 van.”

Vicepremier Kris Peeters

Ondersteunend voor renovaties en capaciteitsproblemen

Het Vlaamse beleid op gebied van scholenbouw kent twee grote uitdagingen. Enerzijds is er de historische onderhoudsachterstand waardoor een groot deel van de schoolgebouwen verouderd zijn. Dit leidt bijgevolg tot een lange wachttijd om schoolbouwsubsidies te ontvangen. Anderzijds zijn er in specifieke gemeenten en regio’s acute noden om extra schoolcapaciteit te realiseren. Het capaciteitstekort manifesteert zich vandaag in specifieke gemeenten en regio’s (Antwerpen, Gent, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse rand) in het basisonderwijs en zal in de eerstvolgende jaren doorsijpelen naar het secundair onderwijs.

“Een lagere BTW op scholenbouw zorgt er voor dat de extra middelen voorzien in de Vlaamse begroting nog meer kunnen renderen en dat we de noodzakelijke capaciteitsuitbreidingen en renovaties van schoolpatrimonium versneld kunnen uitvoeren. Een lagere BTW betekent ook een lagere kostprijs voor de schoolbesturen waardoor ook hun eigen aandeel in de bouwkosten en dus de druk op hun werkingsmiddelen kan zakken. Hierdoor worden de voorwaarden gecreëerd om voluit verder te investeren in de vernieuwing en uitbreiding van onze schoolinfrastructuur.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....