De nieuwe financietoren in Luik werd onlangs ingehuldigd. Het gebouw telt 28 verdiepingen en is 118 meter hoog. De verschillende diensten van de FOD Financiën die vroeger verspreid waren over 17 verschillende locaties in Luik, hebben nu onderdak gevonden in de nieuwe financietoren aan de rue Fragnée 2.

Moderne architectuur

De financietoren werd ontworpen door het architectenbureau Jaspers-Eyers in samenwerking met Bureau d’Architecture Greisch. Het grondplan van de toren is geen klassieke rechthoek maar een gelijkbenige driehoek waarvan de gelijke benen ook nog eens gebogen zijn. Naar boven toe gaat de driehoek licht naar voren hellen. De achtergevel kreeg bovendien nog een afronding.

Het is een modern kantoorgebouw dat niet alleen aan de hedendaagse comforteisen voldoet (airco in de lokalen, thermische en akoestische isolatie, nieuw meubilair,...) maar ook sterk de klemtoon legt op duurzaamheid: een hoogrendementsketel (106 %), zonnepanelen, intelligente verlichting met lichtsensoren en bewegingsmelders, drievoudige beglazing, BREEAM-certificaat, hergebruik van regenwater,….

Het zal dan ook niet verbazen dat het nieuwe gebouw uitstekende energieprestaties neerzet: het  verbruikt 36% minder energie dan een gelijkaardige constructie met standaardvoorzieningen.

Krachttoer van ganse bouwteam

De bouw moest snel gebeuren (in 27 maanden) waardoor het gebruik van prefabbeton voor de hand lag. Omdat de ontwerpers op elke verdieping dezelfde afwerking wensten, moest de doorsnede van alle kolommen gelijk blijven. Geen evidentie omdat de druk op de kolommen stijgt bij de lagere verdiepingen. Er werd dan ook gewerkt met zelfverdichtend beton om de kwaliteit van de betonnen kolommen naar onderen toe te verhogen. De aannemer had welgeteld zes dagen voor elke verdieping. Een ware krachttoer.

Flexibele inrichting

De inrichting laat een maximale flexibiliteit toe in de indeling en de spreiding van de kantoren: moduleerbare ruimtes, verlaagde plafonds en mobiele wanden.

De gemeenschappelijke ruimtes bevinden zich in een laag gebouw naast de toren en op de onderste verdiepingen (van 0 tot +3). Je vindt er o.a. een restaurant met 250 zitplaatsen, opleidingslokalen en vergaderzalen. Vanaf de 4de verdieping begint de kantoorruimte.

Technische fiche

Aanbestedende overheid: Regie der Gebouwen
Gebruikers: FOD Financiën, Regie der Gebouwen en de Waalse Overheidsdienst (SPW)
Promotor/Bouwheer: N.V. Fedimmo
Architect: Jaspers-Eyers en Bureau d’Architecture Greisch
Duur van de werken: maart 2012 - december 2014
Oppervlakte: 52.946 m² (38.291 m² + 14.655 m² ondergronds)
Looptijd huur: 27,5 jaar (met mogelijkheid tot aankoop op het einde van het contract)
Jaarlijkse huurkosten: 5,9 miljoen euro