Op zondag 28 april vindt de 7de editie plaats van Open Wervendag. De rode draad doorheen de vele deelnemende projecten is de aandacht voor energiezuinig (ver)bouwen, het gebruik van duurzame materialen en innovatieve en ingenieuze bouwtechnieken.

Wij geven u hieronder alvast 3 suggesties. Ideeën kan u zelf opdoen in de databank van Open Wervendag.

Nieuw Havenhuis, Antwerpen

Het nieuwe Havenhuis is een tweeledig ontwerp van de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid: het bestaat uit een dynamisch balkvormig volume dat wordt opgetild boven de voormalige brandweerkazerne, waardoor dit beschermde gebouw –dat bovendien gerestaureerd wordt- een nieuw elan krijgt. Deze twee onderdelen maken van het Havenhuis een nieuwe volumetrische constellatie die indrukwekkende vergezichten biedt over stad en haven. De nieuwbouwgevels zijn opgebouwd uit glazen driehoeken, die lichtjes roteren ten opzichte van elkaar zodat de lichtinval steeds veranderende reflecties oplevert.

Het nieuwe gebouw wordt de werkplek van zo’n 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Een gedeelte van de landschapskantoren en vergaderzalen wordt voorzien in het bestaande gebouw, de voormalige brandweerkazerne. Deze ruimtes zullen toegankelijk zijn vanuit het centrale atrium. In het nieuwe volume zijn eveneens landschapskantoren en vergaderzalen voorzien, maar zullen ook het auditorium en een panoramisch bedrijfsrestaurant worden ingericht. Via panoramische liften bereiken medewerkers en bezoekers dit gedeelte.

In een eerste fase wordt door aannemer Interbuild gestart met de ondergrondse parking, in een tweede fase wordt het bestaand gebouw ontdaan van de technische installaties, binneninrichting en dak. In een derde fase wordt gestart met het nieuwe kantoorgebouw. Tijdens de realisatie van het nieuwe kantoorgebouw wordt het bestaande kantoorgebouw volledig ingericht en afgewerkt.

Locatie: Siberiastraat 20, 2030 Antwerpen

Zuidzicht, luxeappartementen aan het water in het centrum van de stad Hasselt

 

Zuidzicht is één van de pronkstukken van projectontwikkelaar Kolmont. Het project ontworpen door BURO II & ARCHI+I en uitgevoerd door aannemer Cordeel, is gelegen aan de Blauwe Boulevard, dé toekomstige hotspot van Hasselt. Het omvat in totaal 330 luxeappartementen die in vier fasen worden opgetrokken door aannemer Cordeel.

Residentie Zuidzicht I omvat 61 appartementen in 9 bovengrondse en 2 ondergrondse bouwlagen. Op het gelijkvloers komen handelspanden. Daarnaast zijn er 6 verdiepingen gereserveerd voor residentieel wonen en 2 etages voor de duplex/villa-appartementen. Van de 61 wooneenheden van de eerste fase die sinds november 2011 te koop stonden, zijn er nu reeds 57 stuks verkocht.

Tijdens de Open Wervendag krijg je een blik achter de schermen van de bouw van Residentie 1 die momenteel in de steigers staat. De bouw zal dan opgeschoten zijn tot de vierde verdieping. Je wordt via de kelder door enkele appartementen geloodst met als apotheose een uniek uitzicht over het water en de stad.

Locatie: Kempische Kaai 47, 3500 Hasselt

Forensisch Psychiatrisch Centrum, Gent

Het FPC of voluit Forensisch Psychiatrisch Centrum, ontworpen door  Abscis Architecten en uitgevoerd door aannemer Denys, is een centrum waar geďnterneerden worden opgevangen. Een geďnterneerde is een gevangene met een psychiatrische stoornis. Momenteel zitten die patiënten samen met gewone gevangenen in de gevangenissen. Dit is eigenlijk niet toelaatbaar.

Daarom wordt in Wondelgem een FPC gebouwd waar 280 geďnterneerden zullen behandeld worden. Het behandelingsprincipe is dat de patiënten eerst in een afdeling terecht komen waar ze geobserveerd worden i.f.v. hun toekomstige behandelingen. Daarna verhuizen ze naar andere afdelingen waarbij in de laatste afdeling (vierde) een vrij regime mogelijk is. De eerste afdeling is even streng als een gevangenis.

Wat is bouwtechnisch interessant aan deze werf:

 • Waarde van de bouw is ongeveer € 60 mio.
 • De totale oppervlakte van de werf bedraagt 50.000m˛ en 17.000m˛ bebouwde oppervlakte.
 • Qua beveiliging is het even streng als een gevangenis:
  • Gebruik van speciaal glas voor de ramen en deuren
  • Gebruik van slotensturingen in het gebouw
  • In strengste zone drie beveiligingswallen/omheiningen
  • Gebruik van materialen die extreem vandaalbestendig zijn
  • Redelijke korte uitvoeringstermijn 2,5 jaar.
  • Wordt gebouwd op een oud stort (zettingsproblematiek).
Dit FPC maakt deel uit van het plan van het Ministerie van Justitie om minstens 2 FPC’s en een 8-tal gevangenissen bij te bouwen in België.

Deze bouwwerf zal in die reeks als eerste afgewerkt en opgeleverd worden. Dit is voorzien voor maart 2014.

Locatie: Wiedauwkaai 49, 9000 Gent