Hoe zit het met de tewerkstelling in de nacht van de overschakeling naar het winteruur?

Acerta

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober 2016 wordt de klok om drie uur ’s nachts met één uur teruggedraaid. Wat is het gevolg van de overschakeling naar het winteruur voor de bezoldiging van werknemers die in een nachtploeg aan het werk zullen zijn?

In de CAO nr. 30 die op 28 maart 1977 werd afgesloten in de Nationale Arbeidsraad is een regeling opgenomen voor werknemers die in ploegen werken, niet forfaitair per maand worden betaald en die bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur betrokken zijn.

De regeling maakt een onderscheid tussen twee situaties.

Dezelfde ploeg bij overgang naar zomeruur en winteruur

In een eerste situatie zijn het dezelfde werknemers die tijdens de twee nachten worden tewerkgesteld, dus bij de overgang naar het zomeruur én bij de overgang naar het winteruur. In deze situatie moet het ploegenwerk zo worden georganiseerd dat de ploeg die slechts 7 uren werkte bij de overschakeling naar het zomeruur dezelfde ploeg is als deze die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uren presteert.

De werknemers die in totaal 16 uren presteren tijdens beide nachten, ontvangen het normale loon dat overeenstemt met 16 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg. Dat loon wordt uitbetaald a rato van 8 uren bij de eerste betaling die volgt op de datum van overschakeling naar het zomeruur en a rato van 8 uren bij de eerste betaling die volgt op de datum van overschakeling naar het winteruur. Het loon voor het 8e uur dat bij de overschakeling naar het zomeruur wordt uitbetaald, geldt dan als vervroegde betaling van het 9e uur dat wordt gepresteerd bij de overschakeling naar het winteruur.

Verschillende ploegen bij overgang naar zomeruur en winteruur

In een tweede situatie gaat het niet om dezelfde werknemers die bij de overgang naar het zomer- en het winteruur worden tewerkgesteld.

Indien de organisatie van het werk niet toelaat dat dezelfde ploeg zowel bij de overgang naar het zomeruur als bij de overgang naar het winteruur wordt ingezet:

  • ontvangen de werknemers die bij de overschakeling naar het zomeruur 7 uren zullen presteren toch het normale loon dat overeenstemt met 8 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg;
  • en ontvangen de werknemers die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uren zullen presteren het normale loon dat overeenstemt met 9 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg.
  Overgang naar winteruur Overgang naar zomeruur

Situatie 1:

Dezelfde ploeg werkt in de nachten van overgang naar zomeruur en overgang naar winteruur
9 uren gewerkt i.p.v. 8 7 uren gewerkt i.p.v. 8
8 uren loon 8 uren loon
Loon voor 9de uur werd voorafbetaald bij overgang naar zomeruur Loon voor 8ste uur is voorafbetaling loon 9de uur arbeid nacht overgang naar winteruur

Situatie 2:

Verschillende ploeg werkt in de nachten van overgang naar zomeruur en overgang naar winteruur
9 uren gewerkt 7 uren gewerkt
9 uren loon 8 uren loon
­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email