Wat met de woonbonus in Wallonië en Brussel?

wallonië

In een vorig artikel berichtten we over de Vlaamse woonbonus die vanaf 2015 voor nieuwe leningen sterk verlaagd zal worden. Maar hoe zit het met de andere gewesten? Wat doen Brussel en Wallonië met hun nieuwe bevoegdheid over de woonbonus?

Brusselse strijd tegen stadsvlucht

In het Brussels Gewest is de kogel al door de kerk: de woonbonus blijft er onveranderd tot 2017. De nieuwe Brusselse regering wil vooral vermijden dat er nog meer mensen Brussel verlaten om daarna als pendelaar in Brussel te komen werken en dus hun belastingen elders betalen. Niet alleen via de woonbonus wil de Brusselse Regering het wonen in het Brusselse Gewest aantrekkelijker maken. Er komt ook een belastingsverschuiving: de agglomeratietaks en de gewestbelasting worden afgeschaft maar de onroerende voorheffing stijgt voor eigenaars die niet in Brussel wonen en voor eigenaars van meerdere woningen. Daarnaast komt er ook bijzondere aandacht voor het mobiliteitsprobleem.

Waals  minister bevestigt krijtlijnen

Paul Furlan, de Waalse PS minister bevoegd voor het woonbeleid , lichtte maandag op de RTBF radio toe welke richting de Waalse regering  uit wil met de woonbonus. Met een kost van 540 miljoen euro is de woonbonus ook voor de Waalse regering een zware dobber . Toch garandeert minister Furlan dat er niet geraakt zal worden aan de woonbonus voor bestaande contracten. Anderzijds zal Wallonië gezien de  budgettaire impact verplicht zijn om de woonbonus voor nieuwe leningen in te perken. Daarbij zal ernaar gestreefd worden om vooral  kwetsbare groepen zoals lage inkomens en jonge gezinnen te ondersteunen. Een definitieve regeling voor  Wallonië wordt in de komende weken verwacht.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....