Vlaamse dakisolatienorm treedt in werking vanaf 1 januari 2015

dak isolatie norm

Een goed geïsoleerd dak is noodzakelijk om je energiefactuur en de CO2 uitstoot te beperken. Zoals we eerder al meldden wil de overheid alle eigenaars en verhuurders aanzetten tot het plaatsen van de vereiste dakisolatie. Een afbouw van premies werd daarbij in het vooruitzicht gesteld maar vanaf 1 januari 2015 is ook de Vlaamse dakisolatienorm van toepassing.

Minimum dakisolatienorm

De minimumnorm voor dakisolatie zal vanaf januari 2015 een R-waarde van 0,75 m² K/W zijn. Bij het bepalen of je dakisolatie aan de norm voldoet of niet, wordt enkel rekening gehouden met feitelijke vaststellingen. Enkele voorbeelden:

  • het Energieprestatiecertificaat (EPC) vermeldt een feitelijk vastgestelde R-waarde lager dan 0,75 m² K/W. Er wordt dus geen rekening gehouden met default-waarden.
  • uit feitelijke vaststellingen van de woningcontroleur (bijvoorbeeld in het kader van een klacht over woonkwaliteit van een huurder) blijkt dat er geen dakisolatie aanwezig is. De woningcontroleur zal dit alleen zelf beoordelen als het EPC niet beschikbaar is of als het EPC enkel een default-waarde vermeldt.

Ongeschikt of onbewoonbaar?

Wat als de overheid vaststelde dat je dakisolatie de norm niet haalt? In de media klonken er recent berichten dat je woning dan meteen onbewoonbaar verklaard zou worden. Dat is absoluut niet waar. Je woning kan wel ongeschikt verklaard worden. Een woning wordt ongeschikt verklaard op basis van behaalde strafpunten wanneer je woning niet aan een aantal kwaliteitsnormen voldoet. Pas wanneer de woning gebreken heeft die een veiligheids- of gezondheidsrisico inhouden, wordt ze onbewoonbaar verklaard. Een gebrekkige dakisolatie kan dus leiden tot een ongeschikt verklaring maar betekent zeker niet dat je woning meteen onbewoonbaar verklaard wordt.

Sanctionering

De berichten in sommige media zijn dus overdreven maar dat betekent niet dat een ongeschikt verklaarde woning geen gevolgen heeft. Een ongeschikt verklaarde woning komt (net als een onbewoonbaar verklaarde woning) op een lijst te staan: de Vlaamse Inventaris van Verwaarlozing, Ongeschiktheid en Onbewoonbaarheid (= “VIVOO”). Als je woning langer dan een jaar op die lijst staat dan zal je een heffing moeten betalen en die kan aardig oplopen: het basisbedrag van de heffing in het eerste jaar is twee maal het geïndexeerde kadastraal inkomen, met een minimum van 1980 euro. Redenen genoeg om zo snel mogelijk werk te maken van een gepaste dakisolatie!

Ook verhuurders van appartementen letten best op want als het dak van een appartementsgebouw de minimumnorm voor dakisolatie niet haalt dan krijgen alle appartementen de bijhorende strafpunten te wijten aan de gebrekkige dakisolatie. Concreet betekent dat dat een appartement op het gelijkvloers vanaf 2020 meteen 15 strafpunten aangerekend kan krijgen vanwege een gebrekkige dakisolatie, wat meteen voldoende is om ongeschikt verklaard te worden.

Nuttige links:

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....