Nieuwe domeinnamen voor de bouw eindigend op .archi, .immo,...

Bativox

Binnenkort zal u domeinnamen met een hele reeks nieuwe extensies kunnen registreren. Zo’n extensie of topleveldomein (TLD) is het meest rechtse deel van een domeinnaam. De TLD van onze website www.bativox.be is dus “.be”.

Hebt u een architectenbureau “Buro2020” dan zal u in plaats van "www.buro2020.be" de domeinnaam "www.buro2020.archi" kunnen gebruiken voor uw website. Andere interessante domeinextensies voor de bouwsector zijn .immo, .immobilien, .expert, .construction, .engineer, .lighting, .technology, .construction, .builders, .glass, .solar, .house, .expert, .villas, .condos, .properties, .maison,...

Waarom al die nieuwe extensies?

In 2012 besliste de ICANN (de "highlevel" beheerder van domeinnaamextensies) om het aantal beschikbare domeinextensies gevoelig op te drijven. ICANN zelf verklaart dat hierdoor bedrijven een relevantere domeinnaam zullen kunnen kiezen en dus een domeinnnaam die voor de klanten van die bedrijven duidelijker is. In ons voorbeeld van “buro2020” gaat die redenering enigszins op maar stel dat u nu al een domeinnaam “peetersarchitecten.be” hebt: is “peeters.archi” dan zoveel duidelijker?

Big business

Het is niet ICANN zelf die het beheer van die nieuwe domeinextensies zal doen. Dat gebeurt door zogenaamde registries die overigens zelf de voorstellen voor nieuwe domeinextensies konden indienen. Voor de “.archi” extensie is bijvoorbeeld het bedrijf Starting Dot de registry. Dit bedrijf houdt de databank van alle domeinnamen eindigend op .archi bij en stelt ook de regels op om om een .archi domeinnaam te kunnen registreren (u moet o.a. architect zijn of gelinkt zijn aan de architectuurwereld). De eigenlijke registratie van een domeinnaam met de nieuwe domeinextensie kan u via  zogenaamde registrars doen. Let wel niet alle registrars zullen de .archi domeinnaam aanbieden. Daarvoor gaat u best te rade op de website van de registry.

Voor ICANN is het lanceren van elke nieuwe domeinextensie (ze denken aan bijna 2000 nieuwe extensies) een lucratieve business want de registry dient 185,000$ te betalen per nieuwe domeinextensie die ze wenst te beheren. Verder in de keten zullen registries en registrars natuurlijk ook hun graantje willen meepikken. In het geval van een .archi domeinnaam wordt bijvoorbeeld al aangegeven dat de bijkomende controles (is de aanvrager wel echt een architect) tot een hogere prijs per domeinnaam zal leiden. Big business dus ... maar is het iets voor u?

Is het iets voor u?

Een vaak aangehaald voordeel is dat enkel architecten een “.archi” extensie kunnen aanvragen en dat een website eindigend op .archi u dus duidelijker identificeert als architect. De extensie wordt overigens mee ondersteund door de uia (Union Internationale des Architectes).

Hebt u al een website met bijhorende domeinnaam (bv. www.buro2020.be) dan vraagt u zich misschien af of het nuttig is om een overeenkomstige domeinnaam met extensie “.archi” te reserveren (bv. www.buro2020.archi).  U kan dat doen om te vermijden dat een naamgenoot/concurrent u voor is en websitetraffiek van u gaat afsnoepen of u kan zelfs beslissen om vanaf dan enkel uw .archi domeinnaam te gebruiken (u hebt dan wel extra omschakelkosten met betrekking tot IT en drukwerk).

Hebt u nog geen eigen domeinnaam dan kan u natuurlijk meteen gaan voor een .archi domeinnaam. Bedenk dan wel dat die nieuwe extensie bij uw collega’s wel min of meer bekend zal zijn maar bij uw klanten waarschijnlijk niet. Die kennen vooral de .be en .com extensies. Ze herinneren misschien wel “buro2020” (uit een gesprek of van op een werfbord) en proberen thuis ...wat dacht u: buro2020.be. Ons advies is om in ieder geval steeds ook de overeenkomstige .be domeinnaam te registreren.

Nog even dit: wilt u uw bedrijf tot een sterk merk uitbouwen, vergeet dan zeker niet om uw bedrijfsnaam als merk te registreren. Zo’n merkbescherming kan u daarna helpen om eventuele betwistingen over domeinnamen in uw voordeel te beslechten. Ze laat u ook toe (zie verder) om in een vroeger stadium mee te dingen naar een domeinnaam.

Meteen aan de slag?

U kan nu al pre-registreren voor een .archi extensie maar eigenlijk betekent dat gewoon dat u vanaf dan op de hoogte gehouden wordt van de verder te nemen stappen. U bent dan dus nog lang niet in het bezit van uw .archi domeinnaam. Zoals alle nieuwe domeinnaamextensies wordt ook de eigenlijke registratie van de .archi extensie in fasen gelanceerd:

  • de “sunrise” fase: van 08/04/2014 tot 08/06/2014; eigenaars van een merk kunnen hun domeinnaam veilig stellen; let wel: het volstaat niet om de eigenaar van een merk te zijn, het moet ook geregistreerd zijn bij het “ICANN Trademark Clearinghouse” en dat zal u per jaar en per merk 150$ kosten.
  • de “landrush” fase: van 09/05/2014 tot 08/06/2014; ook niet-eigenaars van een merk kunnen, weliswaar aan een premiumprijs, naar een .archi domeinnaam dingen. Zijn er meerdere gegadigden dan wordt u uitgenodigd voor een online veiling!
  • vanaf 09/06/2014 zal iedereen onder normale voorwaarden (je moet bv een architect zijn om een .archi extensie aan te kunnen vragen) op een “first-come, first-served” basis een .archi domeinnaam kunnen registreren.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....