Duurzame Wijk Tivoli of functionele en sociale gemengdheid

Bativox
Bativox
Bativox

Binnenkort verrijst in de Brusselse kanaalzone een nieuwe wijk. Officieel draagt het project de naam “Duurzame wijk Tivoli” en eigenaar CityDev Brussel, het gewestelijke vehikel verantwoordelijk voor stadsvernieuwing (de opvolger van de GOMB), wil er een baanbrekend project realiseren  zowel op het vlak van duurzame ontwikkeling als op het vlak van functiemenging in een stedelijke omgeving.

Het project wordt gerealiseerd op een terrein van bijna 4 hectaren  gelegen tussen de de Wautierstraat, de Tivolistraat, de Claessensstraat en de Dieudonné Lefèvrestraat . Het project bestaat uit 270 koopappartementen, 123 sociale huurwoningen, handelsruimtes, twee crèches en een starterscentrum voor ondernemingen in de milieusector “Greenbizz”. Er komen ook nieuwe straten en een park.

Actuele status

De werf van het gedeelte van de site bestemd voor bedrijven is reeds goed gevorderd. Dit deel, dat wordt aangelegd langs de Dieudonné Lefèvrestraat, zal in totaal 12.800 m² omvatten.

De oprichting van het eerste gebouw , Brussels Greenbizz genaamd (een EFRO-project), met 8.300 m² bovengrondse vloeroppervlakte werd in de herfst van 2013 toevertrouwd aan de algemene aannemer CEI-De Meyer. De werf ging in de winter van 2013 van start en vordert goed. Vanaf de zomer van 2015 zullen bedrijven in dit nieuwe gebouw terechtkunnen. Naast een incubator voor bedrijven uit de milieusector (2.800 m²) zal het ook productieateliers (5.500 m²) huisvesten.

Het tweede gebouw, met een bovengrondse vloeroppervlakte van 4.500 m2, komt naast het eerste en zal, verspreid over meerdere niveaus, plaats bieden aan productieateliers op het gelijkvloers en ruimten voor de productie van immateriële goederen op de verdiepingen. Dit gebouw zal in een latere fase ontwikkeld worden.

Op 16 juli 2014 werd de opdracht voor de oprichting van ongeveer 400 appartementen toegewezen aan Parbam, de vereniging  van de Brusselse vastgoedontwikkelaar Pargesy en de Nederlandse bouwgroep BAM betreft. Dertig percent daarvan beantwoordt aan de nulenergienorm, de rest is passief.

Zeventig percent van de woningen wordt gesubsidieerd door het gewest en verkocht onder de voorwaarden van citydev.brussels.

De overige dertig procent bestaat uit sociale woningen, gefinancierd door de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en de OVM's Assam en Sorello.

Bron: CityDev Brussel

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....