Bioreactor gevel zorgt voor hernieuwbare energie en adaptieve zonwering

1
Bativox
Bativox
Bativox

In Duitsland wordt binnenkort het eerste residentiële passiefgebouw met een bioreactorgevel in gebruik genomen. Het zogenaamde BIQ House in Hamburg zal als een test case dienen voor deze nieuwe vorm van hernieuwbare energie in stedelijke gebieden. Het internationaal ontwerpbureau Arup werkte hiervoor samen met het Duitse SSC Strategic Science Consultants en het Oostenrijkse Splitterwerk Architects. Het BIQ House maakt deel uit van de International Building Exhibition in Hamburg.

Hernieuwbare energie

De bioreactor gevel bestaat uit algen die groeien in 200m² holle glazen panelen aangebracht in de gevel  aan de zonzijde van het gebouw. De algen worden via een circuit voorzien van voedingstoffen en koolstofdioxide zodat ze onder invloed van het zonlicht groeien. Een groene gevel dus maar wel eentje die 5 keer meer biomassa produceert dan gewone planten. Hier zit dan ook het verschil met een "klassieke" groene gevel want  de algen worden “geoogst” om vervolgens in een externe reactor te vergisten tot biogas, waarna een speciale brandstofcel het biogas omzet in warmte en stroom.

De bioreactor fungeert bovendien ook als “zonneboiler” zodat de energie van het invallende zonlicht optimaal benut wordt. De bioreactorgevel heeft daarnaast ook nog goede thermische isolatie en geluidsdempende eigenschappen.

Natuurlijke zonwering

Hoe meer zonlicht hoe sneller de algen groeien en dat betekent dat de glazen bioreactoren op die momenten het zonlicht meer weren uit het interieur van het gebouw. Het is dus ook nog eens een adaptieve zonwering waarbij de algen bij meer zonlicht hun fotosynthese opdrijven en voor meer interne schaduw zorgen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....