Wat met de woonbonus?

Bativox

De zesde staatshervorming levert Vlaanderen extra bevoegdheden –waaronder de woonbonus of de fiscale afttrek van hypothecaire leningen- maar in deze tijden van crisis is het geld jammer genoeg op. In 2014 zal Vlaanderen dus moeten beslissen wat er gebeurt met de  woonbonus. Het huidige budget volstaat niet om de woonbonus in zijn huidige vorm in stand te houden.

Verkiezingsthema

De meeste partijen waren er als de kippen bij om gerust te stellen. Dat betekent dat men ook in de toekomst de voordelen voor bestaande leningen onaangeroerd wenst te laten, dat er voor nieuwe leningen tot 2014 niks verandert maar daarna zal het voor nieuwe leningen afhangen van de verkozen Vlaamse partijen wat er met de woonbonus gebeurt. Experten zijn het er immers over eens dat de woonbonus in zijn huidige vorm onbetaalbaar wordt en dat er dus gesleuteld moet worden.

sp.a wil naar een systeem dat los staat van de inkomens (een belastingsvermindering van 1350 EUR voor iedereen) en rekening houdt met de gezinstoestand (eenoudergezinnen,..). N-VA ziet dat helemaal anders en wil dat de belastingsvermindering (zoals nu) afhankelijk blijft van de geleverde inspanningen op de arbeidsmarkt. CD&V en Open VLD zijn nog volop hun standpunt aan  het uitwerken maar één punt is al duidelijk: de woonbonus zal een hot item zijn in de komende verkiezingsstrijd.

Naast het recht op wonen schuiven partijen ook andere doelstellingen voor de woonbonus naar voren: energiezuinigheid, een betere werking van de huurmarkt,.... De meeste partijen willen overigens verder kijken dan enkel de woonbonus maar de ganse woonfiscaliteit onder de loep nemen: registratierechten, onroerende voorheffing,...

Denktank Itinera

In 2012 voerde Itinera een interessante studie uit waaruit bleek dat de woonbonus voor de markt van bestaande woningen enkel een prijsopdrijvend effect heeft: de koper krijgt een belastingsvermindering maar kan daardoor meer uitgeven aan een lening. Itinera richt zijn pijlen vooral op de nieuwbouwmarkt. Om een tekort aan nieuw vastgoed te voorkomen, stelt ze voor om om vooral voor nieuwbouw de fiscale druk te verlagen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....