Waarom boomt de Britse huizenmarkt?

1
to buy logo jpg
2

De Britse krant “The Guardian” kopte vorige maandag 4 augustus:

“Brick shortages as homebuilding grows at fastest rate since 2003”.
In recente maanden kwam de Britse bouwsector geregeld in het nieuws met positieve berichten over een sterk oplevende huizenmarkt.

Die opleving is geen toeval want de Britse overheid steunt bouwers sinds 2013 met een hele reeks stimuli: via het “Help to Buy Equity Loan” programma geeft de overheid een 5-jarige rente-vrije lening tot 20% van de huisprijs, 5% moet de bouwer zelf aanbrengen en voor 75% kan hij dan terecht bij banken. Recentelijk heeft de overheid daar een nieuwe stimulans aan toegevoegd onder de vorm van het “Help to Buy Mortgage Guarantee” programma: de overheid stelt zich bij de bank garant tot 15% van het geleende kapitaal, zowel bij aankoop van nieuwbouw als bij aankoop van een bestaande woning. Voor die garantie hoeft de koper niets te betalen, enkel de deelnemende banken betalen aan de overheid een “verzekeringspremie” voor de risicodekking.

Risico op een vastgoedzeepbel

Hoewel de bouwsector gouden tijden beleeft, waarschuwen de meeste economen voor de regeringsaanpak:

  • in het “Help to Buy Equity Loan” programma krijg je wel een renteloze lening (=belastinggeld) maar stel dat je een renteloze lening kreeg ten belope van 20% van de kostprijs dan moet je bij een verkoop van de woning ook 20% van de marktprijs terugbetalen aan de overheid. Als de huizenmarkt in elkaar zakt, zijn de gevolgen voor het verlies aan overheidsgeld niet te overzien.
  • de borgstelling in het “Help to Buy Mortgage Guarantee” programma, voedt bij economen de vrees dat banken geneigd zullen zijn (iets) meer risico te nemen.
Economen zijn van mening dat de maatregelen steun bieden aan de verkeerde groep. Typisch zijn huurders de economisch kwetsbaarste groep maar die zullen het enkel moeilijker krijgen want sommige stimuli gelden niet alleen voor nieuwbouw maar ook voor de aankoop van bestaande woningen die voordien misschien nog door huurders bewoond werden. Daarnaast zorgen dergelijke stimuli meestal voor een stijging van de prijzen. Volgens economen stimuleert de overheid nu gewoon de vraag in een markt waarin het aanbod door overdreven overheidsregels beperkt blijft.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....