Werken in Brussel op minder dan 1 vierkante meter

Bativox
Bativox
Bativox

Een recent VRT nieuwsbericht trok onze aandacht. Onder de hoofding dat het Brusselse bedrijfsvastgoed in de lift zat, stond:

“De gebruikte kantoorruimte in de hoofdstad is vorig jaar met 11 procent toegenomen tot 389.000 vierkante meter.”

Als je weet dat er bijna 400.000 pendelaars per dag in Brussel komen werken dan lijkt 389.000 m2 kantoorruimte wel heel krap voor al die mensen. Als we er de bron, een rapport van Jones Lang LaSalle op naslaan, dan blijkt de 389.000 m2 te slaan op de “opname” of “take-up” voor het jaar 2012. Dit is de nieuwe kantoorruimte die betrokken werd in 2012. Bemerk dat dit helemaal niet betekent dat er in 2012 389.000mkantoorruimte extra werd gebruikt door bedrijven in Brussel. Als een bedrijf verhuist van kantoor A met een oppervlakte van X m2 naar kantoor B met een oppervlakte van Y mdan stijgt de take-up of opname gewoon met Y m2 . De take-up houdt geen rekening met de X m2 die mogelijk leeg achterblijft.

Eén van de belangrijke redenen voor bedrijven om te verhuizen naar een andere kantoorruimte is overigens de wens om kleinere en modernere kantoorruimten te betrekken. Ook bedrijven die niet snoeien in hun personeelsbestand bekijken wat de werkelijke bezetting is van hun kantoren en komen vaak tot de conclusie dat ze in realiteit of door bijkomende stimulansen voor thuiswerken een pak minder kantoorruimte nodig hebben.

Minder kantoorruimte in gebruik

Uit een rapport van CBRE blijkt dat over de eerste 3 kwartalen van 2012 de “net absorption”, of de wijziging van de vierkante meter kantoorruimte in gebruik, voor Brussel negatief was en -48.503m2 bedroeg of m.a.w. een achteruitgang van de vraag naar kantoorruimte. De "net absorption" houdt dus wel rekening met de vrijgekomen  X m2  uit hogervernoemd voorbeeld.

Als de vraag daalt, dan zou je verwachten dat de leegstand of “vacancy rate” van de Brusselse kantoorruimten stijgt. Uit het rapport van CBRE blijkt dat het percentage leegstand van kantoren in Brussel in kwartaal 3 met 11.16% (of 1.451.303 m2) iets verbeterde t.o.v. 11.23% in kwartaal 2.

De verklaring ligt in de reconversie van kantoorruimten naar andere doeleinden zoals residentiële bewoning, service flats, hotels en scholen. Doordat reconversie en de verminderde vraag elkaar in evenwicht hielden, wijzigde er niet zoveel aan het percentage leegstand.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....